Турските инвеститори отново се насочиха към първичните публични предлагания, привлечени от обещания за добра доходност, на фона на нарастващата инфлация в страната.

Двете IPO-а през август са привлекли по 2.6 млн. инвеститори - рекорд за турската борса. Бумът на първични публични предлагания от началото на 2023 г. е огромен -  31 местни компании са се листнали на местния пазар.

Новите предлагания успяха да увеличат броя на инвеститорите на турската борса, като само за година той е удвоен до 5.9 млн. души, според данните на местния Централен депозитар.

Доходността

Две трети от компаниите, направили дебют на турската борса, са отчели ръст в стойността си с над 60% за първите пет търговски сесии, само три отбелязват спад след първата седмица.

Повишеният интерес към фондовия пазар в Турция, и по-специално към първичните публични предлагания, идва след ръста на инфлацията до 47.8% и продължаващата обезценка на лирата след изборите през май.

Трендът, при който инвеститорите от държави с висока инфлация и обезценяващи се валути се насочват към акции, не е необичаен. Подобни тенденции има още в Египет, Аржентина и други страни, пише Bloomberg.

Феноменът е ясно изразен при индекса Borsa Istanbul IPO, следящ компаниите, листнали се в последните две години, който е добавил 3 904% от началото на 2020 г. до днес.

Най-добре представящото се дружество от началото на годината в основния индикатор Borsa Istanbul 100 е производителят на електронно оборудване Astor Transformator Enerji Turizm Insaat ve Petrol Sanayi Ticaret AS, чийто книжа добавят 972%  след дебюта си на борсата през януари.

Сред скорошните предлагания прави впечатление ръста от 46% при Izdemir Enerji Elektrik Uretim AS след стартирането на вторичната търговия на 16 август.

Книжата на Utility Enerya Enerji се очаква да започнат да се търгуват на 23 август. 

Рекордно финансиране 

Затегнатото кредитиране за бизнеса правят капиталовия пазар и IPO-та все по-атрактивна опция за турските компании. 

Листнатите от началото на 2023 г. компании са набрали 1.5 млрд. долара финансиране, като сумата е рекордна в историята на турската борса. 

„Новите емитенти носят доходност от около 70%", казва 31-годишната Бетул Секин, който инвестира в IPO-а през последните 18 месеца, за да спечели допълнителни средства.

От инвестиционните посредници в страната обаче предупреждават, че повечето инвеститори влизат краткосрочно на пазара, което създава рискове за бъдещето представяне на книжата.