Цените на лука може да се повишат в следващите месеци, след като Индия наложи 40% данък върху износа заради поскъпването на зеленчуците на местния пазар.

Новият налог, обявен в събота, има за цел да осигури местния пазар, както и да помогне за овладяването на инфлацията. Данъкът влиза в сила незабавно и ще действа до края на 2023 г., според Министерството на финансите на страната.

Лукът е поскъпнал с около 50% на годишна база, като цените на дребно в Индия в момента са около 0.67 лева (30.72 рупии) спрямо 20.44 рупии преди година.

Данък върху износа

Силните валежи през юли в част от регионите, в които се произвежда най-много лук в Индия, доведоха до спад в произведеното количество зеленчук, казва Пушан Шарма, директор на анализаторския екип на CRISIL.

Отделно от това, инфлацията в Индия през юли достигна 15-месечен максимум, като нараства до 7.44% на годишна база, основно заради повишението в цените на храните.

Според експерти, цените на лука в световен мащаб по всяка вероятност ще скочат след решението за налагането на данък от Индия.

Ръст в цените и на други плодове и зеленчуци

Само за година цените на доматите в Индия са нараснали с 400% заради лошите метеорологични условия. През юли страната наложи забрана за износ на ориз, с изключение на сорта басмати, за да се “гарантира адекватна наличност на разумни цени.” 

Индия е най-големият износител на лук в света, като по данни на CRISIL има дял от 12%.

По мнението на Шарма, поскъпването при лука ще се случи през октомври, когато се очаква следващата реколта да излезе на пазара.

Лукът, доматите и оризът са част от основните продукти в индийската кухня. За последно страната забрани износа на лук през 2019 г., отново заради проливни валежи.