Бившият трейдър на Deutsche Bank Алекс Герко основава компанията си XTX Markets през 2015 г., а днес вече разполага със състояние за 10.8 млрд. долара, сочат данни на индекса на милиардерите на Bloomberg.

Герко заема 182-а позиция сред най-богатите хора в света, след като само за ден богатството му скача с 5.17 млрд. долара.

Това позволява на руския трейдър да задмине в класацията друг от великите инвеститори - Стенли Дракънмилър, заемащ 199-а позиция в света с 9.88 млрд. долара.

Водещият маркет-мейкър отчита приходи от 3.2 млрд. долара за 2022 г., или с 68% повече спрямо година по-рано. 

XTX Markets, която е 75% собственост на Герко, плаща рекордните 2.05 млрд. долара дивидент на акционерите си.

Въпреки че изостава от Citadel Securities, реализирала приходи от 7.5 млрд. долара за миналата година, XTX се очертава като един от основните играчи на фондовите пазари - на фона на ръста на лихвите по кредитите в световен мащаб и банковата криза в САЩ.

Компанията реализира дневни обороти за около 300 млрд. долара на ден, основно от търговия с акции, облигации, ДЦК, суровини, валути и други.

Според информация на Financial Times, тя разполага с 200 служители по света, но нито един от трейдърите й не е човек - търговията е автоматизирана, като в алгоритмите Герко и екипът му залагат математически формули.

Алекс Герко днес живее във Великобритания, като е смятан за най-големия данъкоплатец на острова.