Напрежението между ресторантьори и клиенти, основно заради начисляването на допълнителни такси и бакшиши, е факт през цялата 2023 г. 

Част от бизнесите добавят допълнителен процент от сметката като бакшиш, опитвайки се да покрият по-високите заплати на персонала. Честа практика са и допълнителните такси за сметка на клиентите, например „такса сигурност“, „такса за плащане с карта" и т.н.

Но това не е всичко. Част от ресторантите във френския курорт Сен Тропе изискват минимална сметка от 5 000 долара (около 4600 евро) или консумация от поне 1500 долара на човек (около 1360 евро), за да направят резервация.

Стига се дотам, че на завръщащите се клиенти се отказват резервации, ако при предходното си посещение в ресторанта не са достигнали желания минимум, разказват клиенти пред френския вестник Nice Matin, цитирани от Guardian.

Има и ресторанти, които начисляват голям процент бакшиш към сметките на клиентите. 

Кметът на Сен Тропе Силвия Сири отправи предупреждение към индустрията заради нелоялните практики. Това е един от най-скъпите градове за живеене във Франция,през лятото популярна дестинация за знаменитости и богаташи.

„Тези практики не влияят добре на курорта, посетителите ни, както и на местните хора“, казва Сири пред Nice Matin. 

Тя вече е говорила с ресторантьорите и ги е предупредила, че могат да изгубят лиценза си, ако бъдат доказани обвиненията в изнудване, организиран рекет и незаконно събиране на данни за клиентите им. 

Вижте кои са топ 50 на най-добрите ресторанти в света