Sony Pictures подготвя нов филм за Уолстрийт. Лентата, носеща името Dumb Money (в превод Луди пари, както ще е озаглавен филмът у нас) е заснета по действителен случай.

Той разказва историята на обикновените хора, които се обръщат срещу големите играчи на Уолстрийт (в случая хеджфондове) в сагата с книжата на GameStop.

Акциите на компанията, която, според анализаторите, се представя слабо и може да фалира, всъщност, поскъпва многократно, след като малките инвеститори се обединяват във форум в Reddit.

Това носи големи печалби за дребните трейдъри и огромни загуби за хеджфондовете, заели къси позиции в очакване на спад в цената на книжата.

Ръстът обаче ги принуждава да закрият късите си позиции, за да ограничат загубите, което носи още по-големи печалби на дребните спекуланти. Терминът е известен и като short squeeze.

Премиерата на Луди пари ще се състои на филмовия фестивал в Торонто на 8 септември. Две седмици по-късно филмът ще дебютира и по кината в САЩ, а от 6 октомври ще започне да се излъчва и в други държави. Все още няма дата на премиерата му у нас.

Ето и трейлъра:

 

Още от най-добрите филми за Уолстрийт

В последните години в хит се превърна филмът Големият залог (Big Short), също заснет по действителен случай. В него няколко дребни играчи залагат на срив на имотния пазар, което по това време е немислимо за големите инвестиционни банки и техните анализаторски отдели.

Леонардо ди Каприо пък изигра главната роля във филма на Мартин Скорсезе Вълкът на Уолстрийт. Той е вдъхновен от автобиографичната книга със същото име на бившия брокер Джордън Белфорт.

Две от класиките по темата остават Уолстрийт с участието на Майкъл Дъглъс и Чарли Шийн, както и продължението му Уолстрийт: Парите никога не спят.

Не бива да пропускате и Маржин кол, в който действията се развиват в период от 24 часа в инвестиционна банка в САЩ, която изпитва първите сътресения от финансовата криза през 2007-2008 г.