На днешния 24 август ваканционно селище Албена отбелязва 54 години от откриването си.

Курортът е основан през 1966 г., когато започва и строителството на първите места за настаняване в него. Кръстен е на „Албена“ - едноименното произведение на писателя Йордан Йовков, писано в началото на 20 век.

Първите туристи са студенти от тогавашната Чехословакия и са настанени във временни бунгала през 1967 г. Ваканционното селище е официално открито на 24 август 1969 г.

Днес то се стопанисва се от една от най-големите туристически компании в България – „Албена“ АД, публично търгувано дружество на Българска фондова борса.

Богата програма по случай празника

Денят ще започне с пъстро дефиле на фолклорни състави, част от международния фестивал Stars of the world. Участниците ще преминат парадно през алеите на Албена два пъти през деня - предиобед и следобед, изпълнявайки традиционни песни, музика и танци, като към тях ще се присъединят и циркови артитси.

Вечерната програма ще започне в 20:45 ч. с детска дискотека на плажната Ganvié Beach Arena. В 21:30 ч. на сцената ще се качи емблемата на българската музика Стефан Вълдобрев, заедно с формацията Обичайните заподозрени. 

В 23:00 ч. фойерверки ще озарят небето над залива, а заедно с тях ще бъде разрязана и празничната торта. Партито ще продължи в съседния Ganvié Beach Bar с музиката на DJ Теди Джорджо. Входът за концертната програма е безплатен, посочват от курорта.  

Лято 2024

По традиция, на 24 август курортът стартира продажбите за Лято 2024. До края на септември желаещите да резервират ще могат да го направят при запазени цени от Лято 2023 и с допълнителни 10% отстъпка. 

Всички гости на комплекса ще получат и специален промоционален код за намаление от 10% за новогодишните оферти.