Още една италианска историческа забележителност беше обезобразена от туристи през това лято, през което страната претърпя поредица от безочливи инциденти, довели до нанасяне на щети на известни архитектурни паметници.

460-годишният коридор на Вазари - красив крайречен проход, свързан с известните галерии Уфици във Флоренция, е напръскан с графити, свързани с мюнхенския футбол в ранните часове на 23 август.

Извършителите на предполагаемия акт на вандализъм, според полицаята във Флоренция, са двама германски туристи – част от група от 11 студенти, отседнали в Airbnb имот в центъра на града.

„Карабинерите са успели да идентифицират двама души чрез видеонаблюдение, които в 5.20 ч. сутринта са повредили важен исторически обект“, се казва в изявление на флорентинските карабинери за CNN.

Министерството на културата на Италия казва, че вандалският акт ще изисква ремонт на стойност 10 000 евро, като работата ще се извършва под наблюдението на 24-часова въоръжена охрана.

Двамата заподозрени - на възраст 20 и 21 години, са използвали спрей, за да драскат върху древната структура. В четвъртък мястото им за настаняване е претърсено и са открити две кутии с черен спрей и изцапани с боя дрехи.

Властите посочват, че сравняват пръстовите отпечатъци от кутиите с тези на 11-те студенти, които са разпитани.

Коридорът на Вазари с дължина един километър е построен от италианския ренесансов художник и архитект Джорджо Вазари за по-малко от девет месеца през 1565 г.

Той е замислен като таен покрит маршрут за тогавашния лидер на династията Медичи - Козимо I де Медичи, между частни семейни домове в градините Боболи до днешните галерии на Уфици, които тогава са седалището на правителствената власт.

Лошо поведение

Проходът минава покрай река Арно и през древния мост Понте Векио. Той се вие през базиликата Санта Феличита, преди да стигне до градините Боболи, където е живяла династията Медичи.

Дан Браун разчита до голяма степен именно на тайния проход в книгата си „Ад“, като създава измислена пещера, в която се крият героите му.

Коридорът е възстановен през 1973 г., но е затворен за обществеността през 2016 г. поради опасения за безопасността. По него се работи от 2019 г., за да бъде отворен отново за обществеността.

Вандалският акт е най-новият пример за лошото поведение на туристи в Италия през последната година - от обезобразяване на древния колизеум в Рим до плуване в защитените от ЮНЕСКО лагуни във Венеция.

Туристи също така хвърляха електрически скутери и караха Masareti по Испанските стълби в Рим.

„Срамна“ постъпка

Кметът на Флоренция Дарио Нардела нарече щетите „срамен акт на вандализъм“ и подчерта, че онези, които увреждат културното наследство на Италия, „извършват много сериозно престъпление“.

От кметството посочват за CNN, че графитите се отнасят за третодивизионен немски футболен клуб, наречен TSV 1860 Munich. Не е ясно дали някой от младите германци е свързан с отбора.

Директорът на Уфици Айке Шмид осъди „отвратителния акт“ и призова за „железен юмрук на закона“, а не за символично наказание, което често се налага на туристи, главно за да се избегнат проблемите с екстрадирането им обратно в Италия.

Често посетителите с лошо поведение получават глоби и им е забранено да се връщат в градовете, в които са извършили престъпленията си. Вместо това Шмид призова за затвор за нарушителите на всеки обект на културното наследство.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано благодари на служителите за работата по издирването на виновниците.

„Бих искал да изразя своята благодарност на карабинерите за бързото идентифициране на предполагаемите извършители. Такива действия не трябва да остават ненаказани. Сега правосъдието ще вземе своето“, посочи той.