Рени МитковаРени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми. В блога си на www.renymitkova.com публикува статии от опита си като мениджър, финансов експерт и майка на три деца.
Съвместно с Рени Миткова и ЕОС Матрикс, Darik Business Review стартира обучителна поредица, посветена на финансовата грамотност. Представяме ви поредния материал от нея:

Нова учебна година предстои, а септември обичайно е месец, който подлага на изпитание семейния бюджет с подготовката на учениците.

Тъкмо сме отдъхнали „финансово“ от лятната отпуска и предстои следващото предизвикателство…

Ето няколко съвета как можем да го преодолеем без ненужен финансов стрес:

1. Съставете бюджет за училище и планирайте средствата

Съставянето на бюджет за учениците може да бъде проста, но ключова стъпка за управление на личните финанси, която да ни осигури един финансово спокоен септември.

Нека предположим, че имаме бюджет от 300 лв. за ученик и разполагаме с 3 месеца да съберем тази сума. Това означава, че ще трябва да отделяме по 100 лв. всеки месец. Но как да спестяваме, когато в края на месеца пари никога не остават, а и точно в разгара на летните отпуски?

Тук бих ви предложила златното правило на Робърт Кийосаки – първо плащайте на себе си. Какво значи това? Отделете сумата, която искате да спестите, още щом получите месечното си възнаграждениеи чак след това планирайте всички текущи плащания.

Когато не виждате парите налични, не ги и харчите и сами ще се учудите как неусетно спестявате.

2. Направете списък

Да пазаруваме по списък ученически пособия, и не само, има огромното предимство да ни държи фокусирани и да не позволява да се разсеем и да похарчим повече пари за нещо не толкова необходимо.

3. Търсете изгодни предложения за пазаруване

Много онлайн сайтове за книги и ученически пособия предлагат редовно промоции и отстъпки. Ако и вашите деца са дигитални магьосници, то защо не им предложите предизвикателството да намерят сами най-изгодно нещата по списъка?

Малка награда за ученика, като сладолед или излизане с приятели, може да спести добра сума за семейния бюджет, освен бонуса, че децата ще изградят умения да сравняват цени и пазаруват изгодно.

4. Еднократна държавна помощ за ученици – как да я получим

Защо да не включим държавната помощ в нашия план за финансовата подготовка на децата за училище? Тази година децата, записани в I, II, III, IV или VIII клас, независимо дали в държавно, общинско или частно училище, могат да получат еднократна помощ от държавата.

Размерът й е 300 лв, изплатена на две вноски. Важно е да знаем, че няма ограничения по отношение на доходите на родителите. Повече информация за процеса можете да получите тук, а образци на заявленията са публикувани в сайта на Агенцията за социално подпомагане тук.

5. Книгите, които ще ви помогнат да сложите в ред личните си финанси

Както при нашите деца, и ние можем да използваме началото на новата учебна година, за да се образоваме за личните си финанси. От цялото море с литература по въпроса, бих предложила 3 книги, с които да започнете:

„Ще те науча как да станеш богат“ – Рами Сети

Тази книга е пътеводител към финансовия успех чрез практични съвети и стъпки. Въпреки че е за американския пазар и финансова система, което прави част от нещата неприложими в нашата действителност, аз лично много харесвам подхода на Рами за съзнателното харчене.

„Мисли и забогатявай“ – Наполеон Хил

Класическата книга на Хил ни учи за влиянието на мислите и вярата върху нашите финансови постижения. В света на парите имаме нужда от правилните умения да боравим с тях, но и от правилната ментална нагласа.

Липсата на което и да е от двете, ще ни попречи да сме финансово успешни.Чрез истории на успешни хора и насоки за изграждане на положителен ментален образ, книгата ни показва как да преодолеем пречките, за да постигнем живот във финансово изобилие.

„Умни пари” – Стойне Василев

Тази книга е моят фаворит, защото съобразява цялото финансово знание към българската действителност. Стойне предоставя практични съвети за организиране на личните финанси и изграждане на здрави финансови навици, като започнем от бюджета и стигнем до собствена инвестиционна стратегия.

С нова учебна година идват нови възможности за растеж и развитие – както за нашите деца, така и за нас. Подготвени финансово, можем да се справим с предизвикателствата и да изградим финансова стабилност за себе си и семействата си.