Рени Миткова
Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми. В блога си на www.renymitkova.com публикува статии от опита си като мениджър, финансов експерт и майка на три деца.

Съвместно с Рени Миткова и ЕОС Матрикс, Darik Business Review стартира обучителна поредица, посветена на финансовата грамотност. Представяме ви третия материал от нея:

Имаме ли нужда да планираме приходите и разходите си? Питър Дракър, бащата на съвременния мениджмънт, казва, че това, което се измерва, се подобрява. Тази максима е доказана в практиката и работи както в бизнес, така и в личен контекст.

Защо все пак да водим семеен бюджет?

Освен че звучи досадно, ограничаващо и безсмислено, защото всички си знаем перфектно колко харчим и получаваме, има ли ползи?

Моя приятелка ми каза: „Разбира се, че зная колко харча. Когато свършат парите в картата, значи вече няма!”. Дълго време живеех по същия начин и бях безкрайно учудена, когато започнах да си записвам разходите. Сигурно се досещате защо – излязоха по-високи, от това, което си мислех.

Същото сподели и мой колега, икономист и анализатор, който от скоро беше започнал да прави месечен семеен бюджет и да отчита приходите и харчовете по него.

Няма нищо страшно в думата „бюджет” и да го съставят могат не само икономистите. Силно препоръчвам това да е първата стъпка, за да си създадете финансова стабилност, а защо не и един ден – финансова свобода.

От къде да започнете?

Както при инвестирането и тук важи правилото, че най-добрият момент да започнете да инвестирате е бил преди 10 години, а следващият най-добър момент е сега.

Съществуват вече много мобилни приложения за управление на личните финанси, но и добрият „старомоден“ ексел би свършил чудесна работа. Бих предложила да си направите четири колони – по две за приходите и за разходите.

Така бихте могли да въведете планираните приходи и разходи, а в другите две да отразите реално направените. Запишете месечните си приходи, които могат да бъдат от работна заплата, бонуси, ваучери за храна, наеми, ако отдавате имот под наем или други.

В разходната част бихте могли да групирате харчовете си по определени пера, като например спестявания, храна, разходи за дома, като битови сметки, застраховки и данъци, наем или вноска за ипотека, разходи за кола – гориво, винетки, застраховки, дрехи и обувки, разходи за децата – месечни джобни, занимания като спорт и изкуства, забавления и пътувания.

Робърт Кийосаки, авторът на бестселъра „Богат татко, беден татко“, съветва да плащаме първо на себе си, или иначе казано - спестяванията да са нашият приоритетен разход, който правим веднага, след като получим приходите си, а не в края на месеца, ако остане, защото често нищо не остава.

Да водите семеен бюджет в началото ще е доста некомфортно, направо потискащо, защото виждате къде отива всяка стотинка и че невинаги харчите разумно. Както и че сте подценявали някои разходи, а надценявали други.

Но да виждате реалната финансова картина помага да оптимизирате разходите си и да насочите парите си натам, където ви носят най-голяма полза и удоволствие.

Две от нещата, които направихме и които ни помогнаха много да свием някои разходни пера, бяха да започнем да планираме семейното меню и да поръчвам продукти, след като съм наясно с него, както и да използваме за всички покупки основно дебитните си, а не кредитните карти.

И двете са карти, но в едната са вашите изработени пари, а в другата са чуждите пари. И познайте кои се харчат по-лесно? Проучвания, направени от Макдоналдс, показват, че с кредитна карта плащаме до 37% повече спрямо това, което бихме платили в брой.

Предполагам, че разликата спрямо дебитната карта може би да не е толкова драматична, но ще ни накара да се замислим, преди да я извадим и платим импулсивно нещо ненужно.

Семейният или личният бюджет е чудесен инструмент, за да започнем да организираме и управляваме по-добре личните си финанси. Действа дисциплиниращо, тъй като помага да харчим разумно, както и да направим рационална преценка дали можем да си позволим дадено нещо.

Опитайте и вие и съм сигурна, че добрият резултат няма да закъснее.