Ако шофирате по-стар и замърсяващ автомобил в Лондон, от днес ще трябва да плащате по 12.50 (15.70 долара) паунда на ден за достъп до административната зона на английската столица.

През 2019 г. Лондон се превърна в първия град в света, който въведе денонощна зона с ултраниски емисии (ULEZ), в границите на която автомобилите и другите превозни средства трябва да отговарят на определени екологични стандарти или да плащат такса.

Тази мярка дойде след въвеждането на такси през 2003 г. с цел намаляването на задръстванията в Централен Лондон. ULEZ беше разширена през 2021 г., а от днес влиза в сила ново разширение, което този път ще обхване по-външни райони и предградия.

Таксата ще бъде налагана 24 часа в денонощието за движение на бензинови автомобили, които са регистрирани преди 2006 г., както и за дизелови коли, регистрирани преди октомври 2015 г.

“Все още има прекалено много токсично замърсяване на въздуха, което уврежда трайно здравето на младите лондончани и води до хиляди смъртни случаи всяка година,” заяви през ноември кметът на Лондон Садик Хан, когато обяви най-новото разширение на зоната.

“Разширяването на ULEZ в Лондон ще означава, че още 5 милиона души ще могат да дишат по-чист въздух и да живеят по-здравословен живот.”

В Стокхолм също има такси по пътищата от 2007 г. с цел намаляване на задръстванията, а в Сингапур тази мярка датира още от 1975 г.

Ню Йорк най-накрая наваксва в това отношение. Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хоукъл заяви през юни, че градът вече може да започне да таксува шофьорите, които влизат в центъра на Манхатън.

Това означава, че още през следващата пролет Ню Йорк може да се превърна в първия американски град, въвел такса задръстване, след като подобни опити се правят от повече от половин век.

Предложенията за таксуване на автомобилите варират от 9 до 23 долара в пиковите часове.

Този план обаче вече беше оспорен в съда. През юли Ню Джърси заведе дело срещу Министерството на транспорта на САЩ, предоставило окончателното одобрение за въвеждането на такса задръства в Ню Йорк.

Разширението на ULEZ в Лондон също беше спорно. То доведе до неуспешно оспорване в съда от страна на местните власти в четири по-външни района на столицата и на окръг, който граничи с града.

В началото на август Хан разшири програмата за субсидиране на част от разходите за купуване на по-нов автомобил, която предлага до 2 000 паунда на всеки лондончанин с кола или мотоциклет, които не отговарят на екологичните стандарти за движение в ULEZ.