Обръчът от камери по улиците в Лондон, обучени да таксуват шофьорите на най-замърсяващите автомобили по 12.50 паунда (16 долара) на ден, се очаква да се разшири следващия месец, но не всички са доволни от това

Ако планът на кмета Садик Хан се осъществи, зоната с ултраниски емисии (ULEZ) в Лондон ще стане една от най-големите в борбата със замърсяването на въздуха, като ще обхваща още 5 милиона души в по-зелените и не толкова свързани външни квартали в английската столица.

Неговият план, който е сходен с този на стотици други задръстени от трафик градове в Европа, ще влезе в съда днес, тъй като местни съвети оспорват разширението с мотивите, че не е спазен надлежният процес - най-вече по начина, по който са извършени консултациите.

Разширението на зоната предизвика ожесточени дебати в града, изправяйки едни срещу други кмета и поддръжници на мярката, които изтъкват успехите на първоначалните ULEZ ограничения, и онези, които твърдят, че не могат да толерират нов икономически удар в период на повишаващи се разходи за живот.

Карл Кристин, който предлага услуги, свързани с рязането и оформянето на дървета и живее точно извън границата на зоната, казва, че мярката би унищожила неговия поминък.

"Не мога да си позволя нов бус. Просто не разполагам с такъв бюджет," казва той пред Reuters по време на демонстрация, на която присъстват стотици.

Той казва, че единствата му възможност е да прехвърли таксата на клиентите си, което, според него, би го направило неконкурентоспособен и би намалило доходите му наполовина.

Транспортните власти в Лондон обявиха, че само една на 10 коли в околностите на Лондон не отговаря на изискванията на ULEZ. Подобно на повечето данни около разширението обаче, и тази цифра се оспорва, като според някои истинският брой на тези автомобили е по-висок.

Кристин вече е кандидатствал за работа в железопътния сектор.

Не може да се угоди на всички

Опростен до дебат на икономиката срещу околната среда, спорът в Лондон е отражение на предизвикателствата, пред които са изправени политиците по света, тъй като бързо затварящият се прозорец за спиране на катастрофалното повишение на глобалните температури се противопоставя на това какво струват предприеманите действия.

По-рано този месец кметът на Рим отложи плановете за затягане на ограниченията над замърсяващите автомобили след протести на граждански групи.

Хан, който ще се бори за трети четиригодишен мандат, признава необходимостта от подкрепа, визирайки схема на стойност 110 млн. паунда за субсидиране на част от разходите за по-нов автомобил с 2 000 паунда, както и списъка с изключения, в това число и за хора с увреждания.

"Независимата оценка потвърждава, че ULEZ работи и че разширението ѝ ще доведе до това, че още 5 милиона лондончани ще дишат по-чист въздух," заяви Хан пред Reuters.

Той цитира изследвания, според които въвеждането на ULEZ през 2019 г. е довело до спад на нивата на азотен диоксид близо наполовина в Централен Лондон и че оценката, като цяло, подкрепя разширението на зоната. Критици обаче оспорват заключението.

По-малко от година преди следващите кметски избори множество граждани изразяват недоволството си в телефонни обаждания. Обществени камери, които са инсталирани с цел прилагането на правилата на ULEZ, бяха вандализирани. Други противници на мярката пък заплашват с протести.

Хан, който беше диагностициран с астма и написа книга за замърсяването на въздуха и климатичните промени, казва обаче, че е решен да се изправи срещу критиците си. "Не може да угаждате на 100% от хората през цялото време. Никой политик в историята не е успявал да го направи", казва той.

Някои експерти твърдят, че изчисляването на нетните ползи от подобно разширение би било сложно.

Нискоемисионните зони имат голяма логика в центровете на градовете, където замърсяването на въздуха е по-голямо и има много алтернативни методи на транспорт, казва Томас Вербеек, ассистент преподавател по градски изследвания в технологичния университет в Делфт, Нидерландия.

"Колкото повече се отдалечавате от центъра обаче, толкова по-малко подобрявате качеството на въздуха," допълва той.

Проучване на YouGov от миналата година показа, че 43% от лондончаните подкрепят планираното разширение, докато други 8% подкрепят отлагането му. Около 27% са против, а останалите нямат мнение.

От здравословна гледна точка, Джемайма Хартсхорн, основател на организацията Mums for Lungs и майка на дъщеря с астма, няма съмнение относно разширението, като казва, че често страдат най-бедните, които живеят до натоварени пътища.

Други обаче се фокусират върху икономическите вреди, които разширението би могло да донесе, ако възпира посетители на магазини и заведения за хранене и служители, като Кристин, да влизат в зоната.