В света на инвестициите практиката pump-and-dump (напомпване и разпродажба) е манипулативна схема, чрез която с фалшиви препоръки се повишава стойността на дадена ценна книга.

Тези препоръки са базирани на неверни, подвеждащи или силно преувеличени твърдения. Хората, които стоят зад този тип схеми, вече имат заета позиция при дадена компания и продават акциите, след като те поскъпнат вследствие на създаденото въодушевление.

Тази практика е незаконна, но нарастващата популярност на криптовалутите доведе до появата на множество подобни схеми и в тази индустрия.

Основите на Pump-and-Dump

Схемите за напомпване и продажба на даден актив първоначално са организирани чрез обаждания по телефона на случайни клиенти с предложения за инвестиция. Възходът на интернет премести по-голяма част от тази дейност онлайн.

В днешно време измамниците могат да изпращат стотици хиляди имейли на неподозиращи мишени или да пускат съобщения онлайн, примамвайки инвеститори да купят дадена акция бързо.

В тези съобщения обикновено се казва, че авторите им разполагат с вътрешна информация за предстоящо събитие, което ще доведе до драстичен скок в цената на дадена акция. След като купувачите се включат и цената се е покачила значително, авторите на схемата разпродават своите книжа.

В тези случаи обемите на продажби на акциите обикновено са значителни, което води до драстичен спад в цената. В крайна сметка, много инвеститори претърпяват огромни загуби.

Pump-and-dump схемите обикновено се целят в акции на компании с микро или малка пазарна капитализация на извънборсовия пазар, който е по-слабо регулиран от традиционните борси.

Акциите на компании с микро или малка капитализация са предпочитани за този тип злоупотреби, защото могат да бъдат манипулирани по-лесно.

При компаниите с микрокапитализация обикновено има по-малък брой свободно търгувани акции, ниски обеми на търговия и ограничена корпоративна информация. В резултат на това, не са необходими много нови купувачи, за да се покачи цената на въпросната акция.

Pump-and-Dump 2.0

Същата схема може да бъде приложена от всеки с достъп до акаунт за онлайн търговия и способността да убеди други инвеститори да купуват акция, която се предполага, че "е готова да се изстреля нагоре."

Авторът на схемата може да задвижи всичко, като купува сериозни количества от акция, която се търгува в ниски обеми, което обикновено покачва цената ѝ.

Движението на цената кара други инвеститори също да се включат в покупките, което я напомпва още повече. Във всеки един момент, когато извършителят сметне, че покупателният натиск може да спадне, той разпродава акциите си с голяма печалба.

Pump-and-Dump в попкултурата

Схемата pump-and-dump има основно място в два популярни филма - "Брокери" (Boiler Room) и "Вълкът от Уолстрийт." И в двата филма зрителите се потапят в огромни зали с борсови брокери, които продават пени акции по телефона.

Във всеки от случаите борсовият посредник е и маркет мейкър, и притежава огромни количества акции в компании с много съмнителни перспективи.

Ръководителите на борсовите посредници стимулират брокерите си с комисиони и бонуси за продажбата на акции на възможно най-много клиенти. По този начин брокерите напомпват цената чрез продажбите на огромни обеми.

След като тези обеми достигат една критична маса и вече няма купувачи, компанията разпродава акциите си с огромна печалба. Това срива цената, често до под първоначалната, което води до огромни загуби за клиентите, защото те не са могли да продадат книжата си навреме.

Избягването на схеми Pump-and-Dump

Щатската комисия по Ценни книжа и борси (SEC) на САЩ предоставя съвети с цел хората да не стават жертви на подобни схеми. Ето някои от тях:

Внимавайте изключително много с непоискани предложения за инвестиции

Бъдете изключително предпазливи, ако получите непоискано предложение, свързано с "инвестиционна възможност."

Множеството възможности за виртуална комуникация означават, че подобни съмнителни предложения за инвестиции могат да достигнат до вас по редица начини — имейл, коментар или пост в социалните мрежи, директно съобщение или обаждане или гласова поща на вашия мобилен телефон.

Игнорирайте подобни съобщения. Предприемането на действия по тях може да доведе по-скоро до значителни загуби, отколкото до огромните печалби, които ви обещават измамниците.

Търсете очевидни предупредителни сигнали

Предполагаемата инвестиция звучи ли прекалено добре, за да е истина? Обещава ли ви "гарантирана" доходност? Притискат ли ви да купувате веднага, преди цената на акцията да е тръгнала нагоре?

Всичко това са често използвани тактики от измамниците и трябва да бъдат считани за предупредителни сигнали.

Внимавайте за измами с принадлежност

Този измами се целят в членове на религиозни или етнически общности, застаряващи възрастни или професионални групи. Инвестиционно предложение от членска група, с която сте свързани, може да ви накара да повярвате в неговата правдоподобност.

Проблемът е, че отправящият го член на групата може несъзнателно да е заблуден да повярва, че инвестицията е легитимна (докато, всъщност, това е просто измама).

Провеждайте собствено проучване

Преди да инвестирате заработените си с труд пари, направете собствено проучване. Относително лесно е човек да си набави много информация онлайн за легитимни компании — от техните бизнес перспективи и ръководство до техните финансови отчети.

Липсата на подобна информация често може да е предупредителен сигнал сама по себе си.

Pump-and-Dump 3.0

Пазарът на криптовалути се превърна в най-новото място за pump-and-dump схеми. Огромното поскъпване на токени, като биткойн и етериум, предизвика значителен интерес към всевъзможни криптовалути.

За съжаление, криптовалутите са особено подходящи за pump-and-dump схеми заради липсата на регулации на този пазар, както и заради неговата непрозрачност и техническата сложност на дигиталните валути.

Проведено през 2018 г. проучване се съредточава върху разпространението на pump-and-dump схеми на пазара на криптовалути.

Авторите са установили над 3 400 подобни схеми в рамките само на шест месеца, следейки две платформи за групови чатове, популярни сред инвестиращите в криптовалути.