Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск изказа сериозни критики към Питър Роулинсън, който изпълнява същата длъжност в конкурентната компания Lucid Motors.

Преди дни стана ясно, че Роулинсън оглавява класацията на най-добре платените директори в автомобилната индустрия.

„Стойте далеч от компании, в които заплащането на изпълнителните директори не е обвързано с представянето им“, написа в социалната мрежа X Мъск по повод възнаграждението на Роулинсън.

В началото на седмицата стана ясно, че главният изпълнителен директор на Lucid Motors е получил рекордното за 2022 г. възнаграждение от 379 млн. долара - повече от всеки друг в автомобилната индустрия, сочат данни на Automotive News и Equilar.

Роулинсън е получил заплата от 575 хил. долара, 5.5 млн. долара под формата на опции и 373 млн. долара под формата на акции. 

Според Мъск, възнаграждението на Роулинсън не е обвързано с представянето на компанията, тъй като през 2022 г. книжата на управляваната от него Lucid Motors поевтиняват с 82%. Компанията, като цяло, е реализирала приходи от 608.2 млн. долара.

Въпреки този факт, възнаграждението на Роулинсън е 11 пъти по-голямо от това на главния изпълнителен директор на GM Мери Бара и с 21 пъти по-високо от това на Джим Фарли, който е начело на Ford.

Други конкуренти на Роулинсън също печелят доста по-малко. Например, Робърт Скаридж, главен изпълнителен директор на Rivian Automotive, е получил 1 млн. долара за 2022 г., въпреки че неговата компания се оценява на 22 млрд. долара - повече от 50% над оценката на Lucid Motors.

Мъск, от своя страна, не е получил директно пари от Tesla през 2022 г., но за сметка на това беше сериозно критикуван за изплатените 23 млрд. долара бонуси през 2021 г., главно заради достигането на цели, като пазарна капитализация и продажби на компанията.