Китай се готви да стартира нов подкрепян от държавата инвестиционен фонд, който има за цел да набере около 40 милиарда долара, насочени към производство на полупроводници. Това твърдят пред Reuters източници, близки до Пекин.  

Планът е част от усилията на Поднебесната империя да догони Съединените щати и останалите конкуренти в производството на чипове. 

Вероятно това ще бъде най-големият от трите фонда, стартирани от Китайския инвестиционен фонд за интегрални схеми, известен също като Големия фонд.

Неговата цел от 300 милиарда юана (41 милиарда долара) надминава предишните подобни проекти от 2014 г. и 2019 г., които, според правителствените доклади, са събрали съответно 18.9 милиарда и 27.3 милиарда долара.

Президентът Си Дзинпин отдавна подчертава необходимостта Китай да постигне самодостатъчност в производството на полупроводници.

Тази необходимост стана още по-неотложна, след като Вашингтон наложи серия от мерки за контрол на износа на технологии през последните няколко години, позовавайки се на опасенията, че Пекин може да използва усъвършенствани чипове, за да засили военния си капацитет.

През октомври САЩ пуснаха широкообхватен пакет от санкции, който отряза достъпа на Китай до усъвършенствано оборудване за производство на чипове, а съюзниците на САЩ Япония и Холандия предприеха подобни стъпки.

Новият фонд вече е одобрен от китайските власти, твърдят анонимните източници на агенцията. 

Министерството на финансите на Китай планира да допринесе с 60 милиарда юана (8.2 милиарда долара) към проекта.

Процесът на набиране на средства вероятно ще отнеме месеци и засега не е ясно кога ще бъде завършен. 

Поддръжниците на предишните два фонда включват финансовото министерство и държавни организации, като China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation и China Telecom.

През годините Големият фонд е предоставил финансиране на двете най-големи фабрики за чипове в Китай - Semiconductor Manufacturing International Corporation и Hua Hong Semiconductor, както и на Yangtze Memory Technologies, която произвежда флаш памет и редица по-малки компании и фондове.

Въпреки тези инвестиции, китайската индустрия за чипове засега не успява да заеме водеща роля в глобалната верига за доставки, особено за усъвършенстваните чипове от ново поколение.