Някои хора казват, че е лепкаво-сладък, а други твърдят, че мирише на чорапи. Независимо дали го харесвате или не, апетитът за дуриан няма засищане, особено в Китай.

Търсенето в световен мащаб на пораждащия противоречиви мнения плод скача с 400% на годишна база, според HSBC, като от банката твърдят, че това се дължи в основна степен на “манията” по него в Китай.

През последните две години Китай е внесъл плодове дуриан на стойност над 6 млрд. долара, което съставлява 91% от търсенето в света за периода, посочва икономистът от HSBC Арис Деканей.

"Дуриан бумът" до голяма степен е концентриран в Китай, където потребителите не гледат на него само като на плод, но и като на подарък, който е демонстрация за богатството на дарителя.

Освен това, дуриан все по-често е включван при обичайните подаръци за роднини и познати при годеж в Китай.

Бумът в Китай започва още през 2017 г., но ръстът на търсенето се засилва едва в края на 2022 г., според доклада на HSBC.

Ключови износители на дуриан

“Кралят на плодовете” се продава на цена от над 10 долара за килограм в Китай, докато средната цена в страните от Югоизточна Азия е около 6 долара за килограм.

Основният доставчик, който захранва този скок в търсенето е Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, която допринася с над 90% от глобалния износ на плода през 2022 г.

Само Тайланд съставлява 99% от общия износ на асоциацията от 10-държави, която включва Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

“Ще се превърне ли дуриан в новия каучук? Може би подаряването на дуриан на бъдещата ви тъща ще бъде световна традиция. Единствено времето ще покаже,” казва Деканей.

Скокът в търсенето на дуриан създава възможности не само за Тайланд, но и за Югоизточна Азия, казва икономистът.

“Пазарът в Китай е толкова голям, че има достатъчно място и за другите страни от ASEAN да се намесят и да се конкурират”, пише Деканей.

Сделката за свободна търговия на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, което включва ASEAN в добавка към Китай, Южна Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия, предоставя на участниците по-свободен и равен достъп до китайския пазар, се посочва в доклада.

“Възможността е налице, пазарът на дуриан продължава да расте докато други страни от ASEAN нетърпеливо се втурват да се конкурират с доминацията на Тайланд над Краля на плодовете”, казва Деканей.