На 8 декември 2022 г., след като набира над 200 млн. долара дялови инвестиции и конвертируем дълг от инвеститори, като компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz, стартъпът Health IQ започва да уволнява стотици служители и контрактори.

Само пет дни след началото на съкращенията съоснователите на компанията Мунджал Шах и Гаруав Сури получават по 42 000 долара плащания за “неизползван отпуск”. “Много съжалявам, че изгубих парите ви,” пише Шах в имейл до инвеститорите в Health IQ през същия месец.

След като изпраща този имейл, Шах получава над 170 000 долара от компанията, според анализ на Forbes на съдебни документи, въпреки че се оттегля от дейността на Health IQ в началото на януари и подава оставка като главен изпълнителен директор малко след това.

На 30 август Health IQ подава заявление за фалит в щата Делауер, заявявайки, че дължи 256.7 млн. долара на кредитори, инвеститори и доставчици. Общите активи на компанията, посочени в документите, са на стойност едва 1.3 млн. долара.

В имейл до Forbes Сури пише, че „всички служители“ са получили плащания за неизползван отпуск.

През февруари Шах започва да получава заплата от Health IQ като “специален съветник на главния изпълнителен директор,” възлизащи на около 3 200 долара на всеки две седмици, докато в същото време вече работи по следващото си начинание – нова компания на име Hippocratic AI.

Andreessen Horowitz подкрепя Шах за втори път, оглавявайки рунда за набиране на 50 млн. долара, заедно с General Catalyst, който е обявен по-рано през годината.

Сури, който поема поста главен изпълнителен директор на Health IQ през февруари, получава над 480 000 долара заплата, възстановяване на разходи и плащания за неизползван отпуск. В сумата се включва и бонус за задържането му в компанията на стойност 105 500 долара, изплатен тази година.

Той твърди, че този бонус е изплатен на всички служители по същата формула.

Health IQ е една от няколкото дигитални компании в здравната сфера, обявили фалит в последните месеци, заедно с Babylon и Pear Therapeutics.

Здравеопазването е една от трите индустрии, заедно с търговията на дребно и недвижимите имоти, които отчитат значителен ръст на заявленията за фалит през тази година, казва пред Forbes Роб Лемънс, партньор в Goodwin.

Той също така очаква увеличение в броя на заявленията за фалит на компании в сектора на здравеопазването и през 2024 г.

Health IQ е основана през 2013 г. като животозастрахователен брокер, предлагайки по-евтини застраховки на “загрижени за своето здраве хора.” През 2019 г. компанията се насочва към продажбата на здравноосигурителни планове Medicare Advantage.

Като брокер Health IQ получава комисиона за всеки продаден план. Приходите от тези комисиони преминават през дъщерна фирма на Health IQ. Според съдебните документи, в периода май 2021 – август 2023 Health IQ е прехвърлила над 100 млн. долара към това дружество.

Също според съдебните документи, Health IQ има 67.5 млн. долара обезпечени задължения и 189.2 млн. долара необезпечения вземания. В последните няколко месеца компанията изплаща заем от Silicon Valley Bank.

Предвид факта колко малко активи има Health IQ, някои от другите обезпечени кредитори може да не получат нищо, казва Роб Лемънс, партньор в Goodwinit.

По негови думи е “доста необичайно” приоритетно обезпечените кредитори да останат с празни ръце. “Моето предположение е, че компанията е успяла да убеди инвеститори и кредитори, че ще пусне някакъв страхотен продукт, който ще смаже всички на пазара,” казва той.

“Това са много пари, които хората са вложили, само за да бъдат занулени.”

В съдебните документи също така се посочва, че двама служители са подали жалби за дискриминация, а друг се е оплакал от сексуален тормоз и реваншизъм.

От Health IQ са разчитали на мрежа от доставчици, откривали възрастни хора, които биха могли да се интересуват от здравноосигурителен план. От Forbes преди време съобщиха за повече от 10 съдебни дела, според които Health IQ дължи на своите доставчици над 17 млн. долара.

Дейв Маман, главен изпълнителен директор на WeCall, която завежда дело в Калифорния, според което Health IQ й дължи 2 млн. долара под формата на неплатени фактури, смята, че неговото съдебно дело и надеждите за възстановяване на средствата ще умрат с процедурата по фалит.

От Health IQ не оспорват вземането на WeCall за 2 млн. долара. “Те изиграха правната система в своя полза,” казва Маман за Health IQ. “Ние бяхме използвани. Няма правосъдие, злото победи.”