Трите най-добри екосистеми за стартъп компании в света запазват челните си позиции в тазгодишната класация на Startup Genome.

Силициевата долина остава на първо място, докато Ню Йорк и Лондон си поделят втората позиция. Северна Америка все още е водещият регион по отношение на броя екосистеми за технологични стартъпи с 15 в Топ 30.

Както вече споменахме, трите първи места остават без промяна, в сравнение с миналогодишното издание на класацията, докато Бостън (6) и Пекин (7) изпадат от челната петица, губейки по две позиции, а на тяхно място се нареждат Лос Анджелис под номер 4 и Тел Авив (5).

Челната десетка се допълва от Сингапур, Шанхай, Сиатъл и Вашингтон.

Общата стойността на екосистемите на заемащите първите пет места е 4 трлн. долара, или 53% от общата стойност на 30-те водещи екосистеми в света, докато общата стойност на останалите 25 е 3.6 трлн. долара.

Силициевата долина допринася с 31% към общата стойност на 30-те водещи екосистеми. Дори и установеният глобален лидер обаче поема удари в последните месеци.

Броят на рундовете за финансиране от Серия А намалява във всеки месец от третото тримесечие на 2021 г. насам и до февруари 2023 г. пада до 27% от нивото от август 2021 г.

Рундовете за финансиране от Серия B+ падат до минимум през декември 2022 г., достигайки едва 25% от броя им през август 2021 г., но след това осъществяват известно възстановяване.

Лондон остава водещата екосистема за технологични стартъпи в Европа. Регионът отчита ръст на излизанията на стойност над 50 млн. долара с няколко сделки за по над 1 млрд. долара, в това число Fintech Wise (12.2 млрд. долара), Deliveroo (10.5 млрд. долара) и Oxford Nanopore Technologies (4.6 млрд. долара).

Освен това, най-големият европейски финтех еднорог Revolut е базиран в Лондон, с пазарна оценка от 33 млрд. долара, а SumUp и Rapyd се оценяват на 9 млрд. долара и 8.7 млрд. долара, респективно.

Сингапур влиза за първи път в Топ 10 на екосистемите, придважвайки се с цели 10 места напред в класацията, след като миналата година заемаше 18-а позиция.

Броят на излизаният в местната екосистема на стойност на 1 млрд. долара се увеличил със 100% до четири. Grab е излизането с най-висока стойност – 40 млрд. долара. Броят на еднорозите пък се е увеличил от 11 на 18.

Броят на сделките на ранен етап в Маями нараства с 64.3% за последната година, а този на еднорозите от пет на седем, като всичко това помага на местната екосистема да се изкачи с впечатляващите 10 места в класацията до номер 23 г.

Въпреки че продължават да бъдат водещи екосистеми за стартъп компании, Бостън и Пекин отстъпват с по две позиции, в сравнение с миналогодишната класация.

Не всички новини при тях обаче са лоши. Бостън отчита 55% ръст на излизанията на стойност над 1 млрд. долара и увеличение на броя на еднорозите с впечатляващите 29 от миналогодишната класация.

В същото време, Пекин отчита спад в броя на излизанията на стойност над 50 млн. долара и при тези на стойност над 1 млрд. долара. Броят на еднорозите също намалява от 45 на 36.