Марк Закърбърг нарече 2023 г. „годината на ефективността“ за неговата компания Meta. Всъщност, това беше заобиколният начин да признае, че разходите на империята му в социалните мрежи са твърде раздути. 

От ноември насам Meta съкрати 21 000 работни места, или около една четвърт от работната си сила.

Останалите технологични гиганти също прегръщат мантрата за ефективността - Alphabet, която притежава Google, Amazon и Microsoft съкратиха общо повече от 50 000 работни места от октомври насам. 

Но съкращаването на разходите в момента не се ограничава само до големите корпорации. По данни на платформата layoffs.fyi, цитирани от The Economist, близо 900 технологични компании по света са обявили съкращения на повече от 220 000 работни места през 2023 г.

Стартъпите са най-засегнати

Спадът засяга най-вече по-младите фирми. Повишаващите се лихвени проценти правят обещанията на стартъпите за печалби далеч в бъдещето да изглеждат по-малко "апетитни", в резултат на което рисковите инвеститори са оскъдни. 

В световен мащаб инвестициите в рисков капитал през първата половина на тази година възлизат на 144 милиарда долара, което е по-малко от половината, събрани от стартъпите през същия период на 2022 г. 

Компаниите, които все пак успяват да наберат някакви средства, стават свидетели на спад в оценките си.

Според платформата за стартъп финансиране Carta, през първото тримесечие на 2023 г. почти една пета от всички рискови сделки са били с по-ниски стойности спрямо миналата година.  

Това принуждава амбициозните предприемачи, които искат да създадат бъдещите наследници на Alphabet и Meta, да следват технологичните гиганти в преосмислянето на някои от навиците, придобити през годините на "лесните пари".

Компаниите, свикнали да харчат безразсъдно, за да печелят пазарен дял, се оказват в непознатата ситуация да се налага да "намаляват мазнините". А със сигурност има много мазнини за отстраняване и много потенциал за "затягане на коланите", пише още изданието. 

Орязване на разходите за заплати 

Обикновино разходите за заплати са най-голямото перо за младите компании. През юли обявите за работни места в Hacker News - новинарски сайт за програмисти, са намалели с 40%, в сравнение със същия месец на миналата година.

Средностатистическият стартъп вече работи с по-малък персонал, отколкото преди година.  

По данни на CB Insights, средният брой служители в младите фирми непрекъснато намалява. През 2018 г. типичната фирма, събрала общо между 10 и 25 милиона долара финансиране, е разполагала с около 50 служители.

През 2023 г. тя би наела 41. Подобна е и историята за по-големите стартиращи компании и дори за фирмите в късен етап на развитие, които събират по повече от 500 милиона долара.

В силните години фирмите наемаха много хора, които обаче нямаха чак толкова много работа. Според рисковия инвеститор Том Тунгуз, повечето фирма могат да работят с по-малки екипи, без това да се отразява значително върху приходите им. 

Технологичните компании прибягват до услугите на изкуствения интелект и използват инструменти и чатботове, като ChatGPT. Някои основатели на стартъп компании твърдят, че AI вече е повишил производителността им с между 30% и 40%.

Строгият дух на спестовността е видим, дори и сред една от малкото категории стартиращи фирми, които засега не са засегнати от "скъперничеството" на инвеститорите - тези, които разработват въпросните AI инструменти. 

Anthropic - фирма, основана от няколко "дезертьори" от OpenAI, събра 1.2 милиарда долара и има общо 160 служители. Друг пример е Adept, основана от бивши служители на лабораторията за изкуствен интелект DeepMind, собственост на Alphabet, събра 415 милиона долара с 37 служители. 

За сравнение, "любимците" на предишния стартъп бум от шведската платформа за разплащания Klarna имаха 2700 служители до момента, в който набраха 1.2 милиарда долара. 

Платформата за управление на бази данни Databricks имаше персонал от 1700 на подобен етап от развитието си, припомня изданието.