Цената на петрола се повишава за трета поредна сесия в понеделник, подкрепена от прогнозите за разширяващ се дефицит на предлагането през четвъртото тримесечие, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на добивите.

Оптимизмът за възстановяване на търсенето в Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, също оказва положително влияние върху цената на "черното злато".

Фючърсите на суровия петрол от сорта брент отчитат повишение от 0.4% в сутрешната търговия до 94.32 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол бележат ръст от 0.6% до 90.47 долара.
 
Очаква се през следващите дни и седмици търговците да следят отблизо решенията и коментарите на централните банки относно лихвените политики, както и ключовите икономически данни от Китай.

Петролът регистрира повишения в три последователни седмици и достигна най-високите си нива от началото на годината. Суровината е на път да постигне и най-голямото си тримесечно повишение след нахлуването на Русия в Украйна през първото тримесечие на 2022 г.

Намаляването на добива в Саудитска Арабия и Русия може да тласне пазара към дефицит от 2 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие, а последващото намаляване на запасите може да остави пазара изложен на допълнителни скокове на цените през 2024 г., се посочва в анализ на ANZ, цитиран от Ройтерс.

Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на добивите до края на годината, като част от плановете на групата ОПЕК+, а в същото време китайските рафинерии увеличиха производството, водени от силните маржове на износа.

"Изглежда, че цените лесно ще се установят над нивото от 90 долара за барел, което означава, че фокусът може да се измести към перспективите за търсене от двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай“, смята анализаторът на Oanda Едуард Моя.

Глобалният ръст на търсенето на петрол ще достигне 2.1 милиона барела на ден, според ANZ, в съответствие с прогнозите на Международната агенция по енергетика и Организацията на страните износителки на петрол.