Японският град Окинава е една от сините зони на планетата и мястото, на което жените са най-дълголетни в световен мащаб, според изследователя Дан Бютнер.

Сините зони са региони, чието население живее поне десетилетие повече от средната продължителност на живота в Западна Европа и САЩ.

Първата синя зона е открита от изследователите Джиани Пес и Мишел Пулан, а останалите четири от Дан Бютнер, който наскоро представи новата си книга по темата, а по Netflix беше излъчена премиерата на документалната му поредица.

Ученият прекарва последните 20 години в проучване на живота и навиците на хората в тези региони.

Освен Окинава, сред сините зони попадат остров Икария в Гърция, Сардиния (Италия), полуостров Никоя (Коста Рика) и Лома Линда (Калифорния, САЩ).

Какво отличава населението на Окинава и защо живее по-дълго?

Окинава е най-големият от японските острови Рюкю. Дълъг е приблизително 100 км с широчина 11 км. Има площ от 1207 кв. км и се намира на около 640 км южно от останалата част от Япония. 

Местните хора имат 40% по-голям шанс да доживеят до 100 години спрямо останалите японци. Островът е известен със своите бели пясъчни плажове, чист въздух и тропически климат.

Населението на Окинава е около 1.4 млн. души. На всеки 100 хил. души там живеят около 68 столетници - три пъти повече спрямо САЩ.

Заболяванията от рак на простатата и гърдата, както и сърдечно-съдовите болести, са само на 1/5 от средните нива за държавите от Западна Европа и САЩ, пише Бютнер в книгата си. 

В група 

Още от ранна детска възраст децата в Окинава се разпределят в групи от по 4-5 души, наречени моай. Те им служат като второ семейство, създавайки приятелства и оказвайки емоционална и финансова подкрепа при необходимост.

Членовете на групата правят регулярни срещи и са свързани с останалите членове до края на живота си.

С какво се хранят местните?

На Окинава се консумират най-вече собственоръчно отгледани продукти, като се набляга на зеленчуците и соята.

Според Бютнер, сладките лилави картофи, наричани бени имо, съставляват 67% от диетата на възрастните хора. Местните консумират много водорасли и тофу. Те престават да се хранят, когато са сити на 80%, като не преяждат.

Среднодневно приемат 1 900 калории спрямо 3 600 калории средно за американците.

Живеят според принципите на икигай

Възрастните японци живеят според принципите на „икигай“, което в буквален превод означава – да имат причина за съществуване. Те си напомнят своя икигай всяка сутрин.

Експертите по дълголетие Ектор Гарсия и Франсеск Миралес изучават живота на едни от най-дълго живелите хора в света и написват книгата "Икигай: Японската тайна за дълъг и щастлив живот".

Те интервюират 100 възрастни японци от острова, питайки ги какъв е техният икигай. Получават отговори, като приятели, градина и изкуство. Именно градинарството носи дневното количество витамин Д, който помага за по-добро здраве и кости.