Централната банка на Турция повиши днес основната си лихва с 500 базисни пункта - до 30%, на фона на продължаващата борба на Анкара с двуцифрената инфлация.

Турската лира поевтиня леко до 27.06 спрямо долара след новината, като щатската валута поскъпваше с 0.3% спрямо лирата малко по-рано днес.

Решението на централната банка идва след поредица от повишения на лихвите, които са болезнени за турците, тъй като страната се опитва да преобърне тенденцията на висока инфлация и драстично обезценяване на местната валута в последните години, което отчасти са дължеше на упорството на правителството да поддържа облекчена парична политика.

Лирата поевтинява с 30% спрямо долара от началото на годината и е изгубила 78% от стойността си спрямо щатската валута през последните пет години.

През юни Турция вдигна основната си лихва за първи път от повече от две години, след като турският президент Реджеп Ердоган назначи ръководство на централната банка, което обеща да прилага ортодоксална парична политика с цел подобрява на инфлационната картина.

Традиционната икономическа логика гласи, че лихвите трябва да се вдигат, за да се понижава инфлацията, но вместо това Ердоган, самообявил се за “враг” на лихвите, който нарича този инструмент “майката на всичкото зло”, се застъпваше за стратегия за понижението им.

Турция постепенно намаляваше основната си лихва от 19% в края на 2021 г. до 8.5% миналия март, докато в същото време инфлацията нарастваше и премина нивото от 80% в края на 2022 г., преди да намалее до малко под 40% през юни.

След като пое по пътя на повишение на лихвите през юни, през юли Централната банка на Турция заяви своята цел да свали инфлацията до 5% в средносрочен план, което е амбициозна прогноза, тъй като годишната инфлация в страната скочи до близо 59% през август.

Анкара сега очаква годишната инфлация да достигне 65% в края на 2023 г. при прогнозирани 24.9% преди година.