Огромно дърво банян, овъглено от горските пожари в Мауи, пуска нови зелени листа, давайки надежда, че не всичко е изгубено в пламъците.

150-годишната културна забележителност се намира в центъра на град Лахайна, посочва CNN. Дървото е засадено през 1873 г. и е най-голямото по рода си в САЩ, издигащо се на повече от 18 метра.

Историческото дърво, част от семейството на смокините, създава илюзията, че е множество дървета поради способността си да развива допълнителни стволове от корените си, което му позволява да се разпространява. В момента има около 46 основни ствола.

Знак за ново начало

Банян е място за събиране на жителите на Лахайна, служещо като център за туристи, фестивали и дори предложения за сватби.

Собственикът на бизнес за озеленяване Крис Имонти казва, че то е емблематична фигура в града повече от век и новото му разлистване означава много за общността. „Хората го виждат като знак за надежда“, казва Имонти. „Знак за ново начало.“

Той работи заедно с властите и екип от доброволци, за да помогне за запазването на дървото. „Бих казал, че около 75% от дървото в момента показва нов растеж и ние сме много щастливи от това“, допълва Имонти.

По време на пожара почвата става изключително гореща, което променя способността на земята да абсорбира вода, според озеленителя. Доброволци и местни изпълнители изливат повече от 19 хиляди литра вода върху дървото всеки ден, в опит да рехидратират корените.

А течният органичен компост помага на водата да проникне в изгорената почва. „Поставяме го в почвата, за да стимулираме растежа на корените, както и да създадем стабилна структура“, казва Имонти.

Дървото е единственият компас в града

Горските пожари унищожават по-голямата част от Лахайна, оставяйки общност от повече от 13 000 души с малко или нищо за спасяване. Пламъците изпепеляват домове, предприятия и разселват повече от половината жители на града.

„Когато се огледате, няма да откриете никакви ориентири“, казва Имонти пред CNN. „Дървото е като единствения ви компас в града.“

Банян не е единственото дърво, за спасяването на което работят местни доброволци. „Ние се грижим за много други исторически дървета в Лахайна, но повечето от тях са овъглени доста лошо“, отбелязва Имонти.

Междувременно, жителите се завръщат в изгорените земи, на които някога са се изправяли домовете им.

И докато опазването на дърветата е важно за културата и спокойствието на острова, Имонти признава, че то не е основен приоритет за много местни жители в момента. „Мисля, че дървото е последното нещо, за което много хора си мислят в момента“, допълва озеленителят.

Но той се надява, че дървото „може да бъде добро средство за промяна“ и да продължи да бъде знак за надежда по дългия път на възстановяване, който предстои на Лахайна.

Градът „трябва да бъде изграден отново и това ще отнеме години“, казва Имонти. „Дайте ни време да се излекуваме и се надяваме, че това дърво ще се върне към живот.“