Новите правила за търговия във връзка с брекзит, които засягат електромобилите, може да струват на европейските производители 3.75 млрд. паунда (4.3 млрд. евро) в следващите три години, сочат данни на организация от автомобилната индустрия.

Правилата имат за цел да гарантират, че в произведените в ЕС електромобили до голяма степен са използвани местни части. Производители от двете страни на Ламанша обаче казват, че не са готови за тях.

От асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) предупреждават, че мерките биха могли да намалят производството на заводите в ЕС с 480 000 автомобила и потребителите ще платят цената за това.

Основният проблем е с така наречените "правила за произход", които ще влязат в сила през януари. Те засягат доставките на автомобили през Ламанша съгласно условията по сделката за брекзит.

Те на практика ще гарантират, че електромобилите трябва да имат батерии, произведени във Великбритания или в ЕС. Автомобилите, които не отговарят на тези критерии и биват транспортирани през Ламанша - в която и да е от двете посоки, ще бъдат облагани с 10% мито или данъци.

Правилата бяха изготвени, за да защитят европейската индустрия от евтиния внос. Но тъй като производството на батерии в Европа не се ускори толкова бързо, колкото се очакваше, автопроизводителите се затрудняват да покриват новите изисквания.

Това е сериозен проблем за европейските производители. Великобритания е най-големият им експортен пазар, като на британските пристанища миналата година са пристигнали 1.2 милиона автомобила. По същия начин Великобритания изнася най-много от своите коли за ЕС.

Високите мита може да оскъпят производството на електромобилите и евентуално да вдигнат цените им. От ACEA искат въвеждането на правилата да бъде забавено с три години и апелират към Европейската комисия да предприеме действия.

"Повишаването на потребителските цени на европейските електромобили в период, в който трябва да се борим за пазарен дял на фона на ожесточената международна конкуренция, не е правилният ход," според главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео, който е и президент на ACEA.

"На практика ще предадем част от пазара на глобалните производители," допълва той.

За да бъде отложено влизането в сила на правилата, трябва да бъде постигнато споразумение между Великобритания и ЕС. Британският бизнес министър Кеми Баденок заяви миналата седмица, че е "оптимистично настроена" относно постижгането на подобна сделка.

В интервю за Guardian от петък обаче европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон беше на друго мнение. Той заяви, че би било грешно да се преотваря споразумението за брекзит, за да бъде удовлетворена автомобилната индустрия.

"Ако нещо е договорено, то не би трябвало да бъде променяно," каза той пред изданието.

"Брекзит промени търговските отношения между Великобритания и ЕС, както и други неща", обявиха от ЕК. От комисията отбелязаха, че търговската сделка за брекзит "е резултат от преговори, в които и двете страни са се споразумели за общ баланс от ангажименти".

От ЕК също така добавиха, че правилата за произхода имат за цел да създадат "силна и устойчива верига на стойността при батериите в ЕС".

Генералният секретар на ACEA Сигрид де Врис заяви, че не е изненадващо, че призивите на индустрията срещат съпротива. "Изглежда, че ЕК не иска да променя нищо, когато става въпрос за брекзит и е политически много чувствителна," заяви тя пред BBC.

"Ние разбираме това и не молим за фундаментали промени в нито една от тези договорки," допълва тя.

Търговски представители от ЕС и Великобритания се очаква да се срещнат тази седмица в Лондон. Все още не се знае дали новите правила ще бъдат включени в дневния ред.