Европейският съюз започва разследване на държавната подкрепа в Китай за производителите на електромобили, след като увеличаващия се внос породи страхове за европейските автопроизводители.

В изказването си пред Европейския парламент днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа е отворена за конкуренция, но “не и за надпревара към дъното”, информира CNN.

“Глобалните пазари са залети от евтини електромобили, а техните цени се поддържат изкуствено ниски от огромни държавни субсидии”, заяви фон дер Лайен. “По тази причина мога да обявя днес, че ЕК започва разследване срещу субсидиите за електромобилите, идващи от Китай”.

Европа облага с 10% мито вноса на автомобили от Китай. За сравнение митническата тарифа в САЩ е 27.5% и китайските производители се възползват от това, за да си извоюват значителни и бързо разрастващи се позиции на европейския пазар.

Китайски компании са изнесли близо 350 000 електромобила за девет европейски държави през първото полугодие на 2023 г., което е повече отколкото износът за цялата 2022 г., сочат данни на Асоциацията на производителите на пътнически автомобили в Китай. През последните пет години вносът на китайски автомобили в ЕС се е увеличил четворно.

Делът на китайските автопроизводители от световния пазар може да се удвои от 17% на 33% до 2030 г., като европейските компании ще понесат най-големите загуби на пазарен дял, според публикуван наскоро анализ на UBS.

От Комисията казват, че по разследването срещу субсидиите трябва да бъдат приложени мерки в рамките на 13 месеца от неговото начало. Временните мерки трябва да бъдат наложени не по-късно от девет месеца след началото на разследването, които да бъдат последвани от период от четири месеца за налагане на окончателни мерки, ако това е законово обосновано, пише CNBC.

Фон дер Лайен направи сравнение с ефекта върху европейското производство на соларни панели и какво би могло да се случи с автомобилната индустрия на континента, ако се сблъска сериозна конкуренция от страна на китайски компании.

Фон дер Лайен заяви, че блокът трябва да се защити срещу нечестни практики, но подчерта, че е също толкова важно линиите за комуникация с Пекин да останат отворени.