Инвестициите на рискови капитали през второто тримесечие на 2023 г. бележат понижение от 18%, в сравнение с предходното тримесечие, до 65 млрд. долара, сочат данни на Crunchbase.

Този спад е особено забележим, ако сумата бъде сравнена с второто тримесечие на 2022 г., когато инвеститори са вложили впечатляващите 127 млрд. долара в стартъп компании, което тази година представлява спад от 49%, според онлайн платформата Vestbee.

Първото тримесечие на 2023 г. беше подкрепено от значителни инвестиции в OpenAI (10 млрд. долара) и Stripe (6.5 млрд. долара). Без тези извънредни сделки инвестициите за второто тримесечие отчитат 14% ръст на тримесечна база вместо настоящия спад.

Макар че има спад в броя на сделките, в сравнение с предходната година, свиването не е толкова сериозно, колкото по отношение на инвестираните суми.

Броят на сделките, всъщност, намалява с 37%, като всеки инвестиционен етап отчита спад от над една трета. През последното тримесечие над 6 000 стартъп компании са успели да си осигурят финансиране, в сравнение с 9 500 за същия период година по-рано.

Инвестиции на рискови капитали в Европа

Данни от доклад на KPMG сочат, че подходът по отношение на инвестициите в Европа е бил предпазлив с вложени 13.5 млрд. долара в 1861 сделки.

В тон със световните тенденции, фокусът на Стария континент през второто тримесечие на 2023 г. е бил върху изкуствения интелект (AI) и технологиите за дълбоко обучение.

Пример за това е британската Quantexa, която набира инвестиции в размер на 129 млн. долара през този период, осигурявайки си престижния статут на еднорог (пазарна оценка от над 1 млрд. долара).

Инвестициите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) намаляват до 560 млн. евро

Инвеститорските нагласи не са били по-различни в ЦИЕ, като инвестициите на рисков капитал през второто тримесечие на годината отчитат лек спад, надхвърляйки 560 млн. долара.

За сравнение, стартъп компаниите в региона бяха набрали над 600 млн. евро през първите три месеца на годината. Тази тенденция очертава видимо забавяне на пазара на рискови капитали в ЦИЕ, който е далеч от устойчивостта, която демонстрира през първото полугодие на 2022 г. и е пример за леко несътветствие между региона и западните пазари.

Общият брой на рундовете на финансиране в ЦИЕ през второто тримесечие възлиза на 250. Лидери в това отношение са Полша (116), Естония (29), Чехия (20) и Румъния (19).

Тези страни са в челото и по набрани средства, като полските стартъп компании са си осигурили над 98 млн. евро, естонските над 220 млн. евро, румънските над 65 млн. евро, а чешките над 60 млн. евро.

Най-популярните сектори за инвестиции са били киберсигурност, AI, енергетика, корпоративен сфтуер, SaaS, аналичен софтуер.

Сред най-големите обявни рундове за набиране на средства през второто тримесечие са на ID.me (Естония, 120 млн. евро), FounderBeam (Естония, 36.8 млн. евро), FLOWX (Румъния, 32.2 млн. евро), Sunly (Естония, 30 млн. евро), IP Fabric (Чеия, 21.1 млн. евро), Hackajob (Румъния, 23 млн. евро), Woltair (Чехия, 20.5 млн. евро).

Сред най-активните фондове за рисков капитал през миналото тримесечие в региона личат имената и на няколко български - Eleven Capital, Sofia Angels Ventures и Vitosha Venture Partners.

Най-активният месец по отношение на набирането на рисково финансиране в България през второто тримесечие е бил май с осъществени 6 рунда, като страната ни е сред лидерите по този показател за месеца, заедно с Чехия (6) и Полша (10).