Стартъп пазарът в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) демонстрира устойчивост в условията на несигурност, като общата стойност на инвестираните рискови капитали в региона се е удвоила, в сравнение с 2020 г.

ЦИЕ е на път да счупи годишния си рекорд за рискови инвестиции и да набере 6.2 млрд. евро, като набраните от началото на годината средства са 5.3 млрд. евро.

Това показва нов доклад на Dealroom, изготвен със съдействието на Google for Startups, Atomico и Credо Ventures. 

Когато става дума за стартъп компании, ЦИЕ е сред най-ефективните създатели на стойност в Европа. Стартиращите компании от региона се нареждат в челото в Европа по брой създадени работни места (близо 40) на милион евро инвестиран рисков капитал към първото полугодие на 2022 г.

Опитът при ефективното скалиране може да бъде предимство при стремежа към минимизиране на ефектите от пазарния спад, се посочва в доклада. 

В района на ЦИЕ има диверсифицирани инвестиции в обещаващи нови сектори. Регионът си създаде има на пионер в сферата на компаниите за фирмен и гейминг софтуер.

С узряването на стартъп екосистемата, ЦИЕ вече е дом на обещаващи стартъп компании в много други сегменти, в това число и в технологии, като Web3 и криптовалути. 

Районът на Централна и Източна Европа е един от най-бързо растящите в Европа по отношение на финансирането с рискови капитали, като този тип финансиране бележи 7.6 пъти ръст от 2017 г. насам.

Общата стойност на стартъп компаниите в ЦИЕ е нараснала четворно през последните пет години и вече достига 190 млрд. долара. Лидер по този показател е Литва, където общата стойност на стартъп компаниите се е увеличила 16.6 пъти за периода до 10 млрд. евро.

Челната тройка се оформя от Хърватия (15.7 пъти ръст до 4.7 млрд. евро) и Украйна (9.3 пъти увеличение до 23.3 млрд. евро). 

България се нарежда на четвърто място, като в периода 2017 – 2022 г. общата стойност на стартъп компаниите у нас е нараснала 8 пъти - до 4.8 млрд. евро. 

2021 и 2022 г. са били най-силните години за създаването на т. нар. еднорози (бел. ред. компания, оценена на над 1 млрд. долара), като броят на тези компании е нараснал повече от два пъти от декември 2020 г. до над 44. 

Само от началото на годината в ЦИЕ има осем нови еднорога. Сред тях е и основаната през 2018 г. българска финтек компания Payhawk, която е със седалище в Лондон. 

Останалите са хърватската Rimac Automobili, украинските AirSlate и Unstoppable Domains, литовската Nord Security, естонските Glia и Veriff и чешката Productboard. 

Общо 17% от стартъп компаниите в ЦИЕ с набрано финансиране в размер на над 1 млн. евро са се преместили в чужбина. Най-предпочитаните дестинации са Западното и Източното крайбрежие на САЩ и Лондон.   

От началото на 2022 г. четири държави от ЦИЕ са привлекли общо 70% от рисковите капитали в региона. Лидер е Естония с 1.4 млрд. евро, като след нея се нареждат Чехия (1.1 млрд. долара), Хърватия (865 млн. евро) и Полша (550 млн. евро). 

България се нарежда на седмата позиция с привлечени 245 млн. евро. 

В доклада се посочва, че в периода 2017 – 2022 г. средната стойност на финансирането на стартъпи намалява в световен мащаб, докато в региона на ЦИЕ тя се увеличава и достига 260 000 евро. 

Обявените от началото на годината в ЦИЕ фондовете за рисково финансиране с капитал в размер на над 50 млн. евро са 19. Сред тях е и българският Eleven Ventures Fund III с 60 млн. евро капитал, който е третият фонд на инвестиционната компания Eleven Ventures.

Фокусът му са стартиращи компании от Югоизточна Европа.