Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън смята, че има вероятност войната с инфлацията да се задълбочи, преди нещата да се подобрят.

В интервю за Times of India Даймън предупреди, че ако Федералният резерв на САЩ трябва да продължи да вдига лихвите, за да намалява инфлацията, това би било болезнено.

“Не съм сигурен дали светът е готов за 7% основен лихвен процент на Фед,” казва Даймън пред изданието.

Изказването му засили продължаващата нервност на Уолстрийт, която се подхранва отчасти от опасенията, че Фед ще запази високи лихвите за по-дълъг период от време.

Индексът на сините чипове на Нюйорската фондова борса Dow Jones вчера падна с 1.14%, като това беше най-лошото му еднодневно представяне от март. S&P 500 изгуби 1.47%, докато технологичният Nasdaq затвори с 1.57% надолу.

От началото на миналата година Фед увеличи с бързи темпове лихвите от нула до малко над 5%.

“Питам хората от бизнес сектора: ‘Готови ли сте за лихви от порядъка на 7%?’ Най-лошият случай е 7% лихва със стагфлация. Ако се очакват ниски обеми и по-високи лихви, тогава ще има натиск върху системата,” казва Даймън.

“Ние призоваваме нашите клиенти да бъдат подготвени за такъв тип натиск,” допълва той.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan цитира легендарния инвеститор Уорън Бъфет, който казва, че “едва когато приливът се отдръпне, ще разберете кой е плувал гол.” С други думи, спадът на пазарите разкрива кой е предприемал прекалено много риск.

Даймън предупреди, че още 2% повишение на лихвите би било “по-болезнено” от последните 2%, допълвайки, че: “Това би представлявало отдръпването на прилива.”

Макар експертът да говори за риска от повишение на лихвите до 7%, това не е нещо, което от Фед са споменавали публично досега.

Миналата седмица централната банка на САЩ публикува прогнози, които включват само още едно повишение тази година преди понижения на лихвите през следващата. Според фючърсния пазар, има малка вероятност лихвите да стигнат до 6%, да не говорим за 7%.

В интервюто си за Times of India Даймън говори и за поредицата от банкови фалити в САЩ тази година. JPMorgan придоби First Republic Bank, която фалира.

“Не мисля, че искаме да имаме система, в която никога няма фалиращи банки. Така че няколкото фалита на банки не е нещо ужасно,” заяви Даймън. “Ако обаче това причини хаос в системата, трябва да променим регулациите, за да предотвратим да се случва отново.”