Ако сте един от многото хора, случайно глътнали дъвка, един въпрос вероятно изниква в главата ви веднага след това стряскащо усещане.

Колко дълго ще остане тя в организма ви? Според общоприетото схващане, този период възлиза на седем години.

Но тази градска легенда не е вярна.

"Нямам представа откъде идва митът - мога само да си представя, че е създаден, защото някой е искал да спре децата си да дъвчат дъвка," казва професорът по клинична гастроентерология от Оксфордския университет Саймън Травис, цитиран от CNN.

Поглъщането на дъвка е вредно за тялото, само ако се случва често, казва той, допълвайки, че е рядко явление. Експертът обяснява още, че поглъщането на три или повече дъвки на ден би се считало за прекомерно.

„Ако погълнете дъвка, тя ще премине през стомаха и червата и ще бъде изхвърлена от организма“, казва Травис.

„Има случаи на засядане на дъвки в червата на бебета и деца, които са погълнали много от тях, заради което се получава запушване. Но в повече от 30 години специализирана гастро практика никога не съм виждал такъв случай“, допълва той.

Д-р Арън Карол, професор по педиатрия и главен здравен служител в университета в Индиана, е написал няколко книги, развенчаващи митовете за тялото. Той се съгласява, че поглъщането на дъвка няма да ви навреди, но не би го насърчавал.

„Дъвката е направена от подсладители и аромати на основата на гума, която е смес от еластомери, смоли, мазнини, емулгатори и восъци. Така че не бих казал, че е здравословно“, посочва Карол.

Откога хората дъвчат дъвка?

Преди дъвката да се комерсиализира и да се продава в пакетите, които виждаме по рафтовете на магазините днес, тя е използвана от древните народи за предотвратяване на жажда и глад, според Дженифър Матюс, професор по антропология в университета Тринити в Сан Антонио и автор на The Chewing Gum of the Americas, From the Ancient Maya to William Wrigley.

Маите са дъвчели вещество, наречено чикъл, което идва от дървото саподила, разпространено в южната част на Мексико и Централна Америка, казва Матюс.

„Чикъл е естествен латекс, който идва от Chico sapote или дървото саподила“, обяснява Матюс. „Ако го отрежете, чикълът започва да изтича като форма на защита и образува бариера за защита на дървото“, допълва екпертът.

По същия начин индианците пима, обитаващи територията на днешните Съединени щати, са дъвчели сок от смърч в продължение на хиляди години, преди европейските заселници да възприемат навика и той да се комерсиализира, казва Матюс.

Кога да се тревожите след поглъщане на дъвка?

Освен ако не изпитвате болка или сте погълнали голямо количество дъвка, и Травис, и Карол смятат, че не е нужно да ходите на лекар.

Въпреки това, за хора с проблеми със стомашно-чревния тракт, който представлява поредица от органи, свързани заедно в дълга, усукана тръба от устата до ануса, погълнатата дъвка може да причини главоболия.