Най-зрелищната подземна туристическа атракция в Лондон е на път да приеме първите си посетители.

Трансформацията на стойност 268 милиона долара на дълга 1.6 км поредица от тунели от Втората световна война обещава уникално преживяване.

Толкова тайни, че в миналото са защитени от Закона за официалните тайни на Обединеното кралство, бившите шпионски тунели ще бъдат преобразени от екип, включващ архитектите, работили по Сингапурските градини край залива и лондонската електроцентрала Battersea.

Стига проектът да получи одобрение от властите по-късно тази есен, посочва CNN.

Тунелите Kingsway, разположени на около 40 метра под метростанция Chancery Lane в High Holborn, са построени през 40-те години на миналия век, за да предпазят лондончани от бомбардировките по време на Втората световна война.

Това, всъщност, е последният път, в който те са отворени за обществеността. Следващата им роля е дом на британския строго секретен отдел за специални операции - издънка на MI6 и вдъхновение от реалния живот за филмите за Джеймс Бонд.

Гореща линия

Те са разширени, за да се превърнат в телефонната централа Kingsway, която през 50-те години служи като вътрешна комуникационна централа по време на Студената война. Приютяват и „горещата линия“, която пряко свързва лидерите на Съединените щати и СССР.

Централата е дом на мрежа от 5000 магистрални кабела и натоварена общност от 200 работници, обслужващи телефонните линии.

British Telecom поема обекта през 80-те години на миналия век, създавайки най-дълбоко разположения лицензиран бар в света за използване от правителствения персонал, допълнен със зала за игри с маси за снукър и аквариум с тропически рибки - върхът на лукса от 80-те години.

Технологията зад телефонния център остарява до края на десетилетието и е изведена от експлоатация.

Но сега Ангъс Мъри, главен изпълнителен директор на The London Tunnels, иска да съживи историята за посетителите с екрани с висока разделителна способност, интерактивни структури, технология за излъчване на аромати и стотици прецизни високоговорители.

Подземен Лондон

„Историята на тунелите, техният мащаб и местоположението им между Holborn и историческата Square Mile могат да ги превърнат в една от най-популярните туристически дестинации в Лондон“, казва Мъри.

Планът е да се инвестират $170.5 млн. в реставрационните работи и още $97 млн. в техническо оборудване.

С архитектите Wilkinson-Eyre на борда, те със сигурност имат звезден екип, събран за този много амбициозен проект - който далеч надхвърля всичко друго, което се предлага в града.

Най-добре развитата постоянна подземна туристическа атракция в Лондон в момента е Военните стаи на Чърчил - разположени само на 3 метра под нивото на земята и част от пространството от 8000 квадратни метра, заето от тунелите за обмен Kingsway.

Лондонското метро също така периодично организира обиколки на Скрития Лондон, изследващи изоставените метростанции и тунели на града. Те винаги са изключително популярни, като билетите се изкупуват веднага щом са налични.

Именно тези обиколки в момента са най-добрият ви шанс за подземно приключение, преди новият проект да бъде одобрен и осъществен. Той няма да посрещне първите си посетители до 2027 г. Чакането обаче ще си струва.