Случвало ли ви се е сложите в багажа си дрехи за тренировка по време на почивка и при връщането у дома да ги разопаковате, дори без да сте ги обличали?

Вероятно дестинацията е от значение.

Данни от фитнес приложения, която следят физическите локации на потребителите и историята на търсенията, показват, че туристите са по-активни по отношение на спорта на някои места, в сравнение с други.

Фитнес приложението Strava показва, че туристите имат склонност да спортуват, когато посещават по-малки градове в Европа.

Приложението, което има 100 милиона потребители в 195 държави, показва, че туристите са по-активи от местните в Сплит (Хърватия), Додеканезите (Гърция), Лагос (Португалия), Лас Палмас (Испания), Норд-Ордал (Норвегия).

Всичките тези места са топли, крайбрежни градове в Южна Европа, с изключение на Норд-Ордал, който е част от региона Валдрес — много привлекателно място за почитателите на излетите, колоезденето, риболова и ските.

Малката община с население от около 6 400 души се намира на 110 километра западно от Лилехамер, който беше домакин на Зимната Олимпиада през 1994 г.

В същото време, данните на компанията показват, че туристите не са толкова активни, в сравнение с местните, в части от Карибския басейн и Централна Америка - и по-конкретно в Тринидад и Тобаго, Доминиканска република, Филипините, Венецуела и Коста Рика.  

Хората, които изпитват затруднения с това да спортуват по време на почивка, може да се почувстват по-добре от факта, че дори активно спортуващите туристи се отпускат, когато са във ваканция.

Близо четирима на всеки 10 бегачи са ограничавали времето си за бягане с най-малко 30% по време на летните си почивки през 2022 г., според данните на Strava.

Фитнес занимания, резервирани в чужбина

Данни от приложението ClassPass показват къде се записват американците за групови фитнес занимания, когато пътуват в чужбина.

В периода януари – септември 2023 г. американските туристи са резервирали фитнес занимания не във водещи туристически градове, като Париж и Лондон, а в Лисабон, Монреал, Копенхаген, Стокхолм, Мадрид, Барселона, Дъблин, Торонто, Ванкувър и Берлин.

Приложението не е налично в Италия.

Що се отнася до вида на заниманията, от ClassPass казват, че най-популярни са пилатес, йога, силови тренировки, колоездене и други.

Град Седона в щата Аризона е най-търсеният в САЩ в приложението AllTrails, което помага на потребителите да откриват и оценяват туристически пътеки.

С население около 10 000 души, Седона е популярна дестинация за физическо и духовно здраве, като мнозина са привлечени от т. нар. “енергийни завихряния,” за които смятат, че имат целебни свойства.