Малкият град Помфрет в американския щат Върмонт прибягна до драстични мерки, за да спре потока от гладни за снимки за социалните медии туристи, задръстващи местните пътища по време на есенния сезон, популярен с красивите си гледки.

Градският съвет забрани използването на Cloudland Road от външни лица, с изключение на местните жители, съобщава Independent. Той представлява черен път, предлагащ невероятно красиви пейзажи в периода от 23 септември до 15 октомври.

Полицаи дежурят в двата края па пъти, за да спират тълпите, които местните наричат „тиктокири“.

„Бяха твърде много“, казва местният фермер Майк Дотен пред Boston Globe. „Трябваше да се направи нещо. Няма начин пожарна кола или линейка да се качат по този път в най-популярния туристически сезон“, добавя той. „Просто е твърде пренаселено.“

Ако потърсите в Instagram думите Sleepy Hollow Farm - известен пейзаж в Помфрет, ще откриете безброй идентични снимки на самотни хора на фона на зеленина.

Местните обаче казват, че реалността е далеч по-различна: туристите засядат с колите си в калта, прескачат оградите, навлизайки в частна собственост, а най-невъзпитаните от тях оставят боклука си край пътя и използват храстите край него за тоалетна.

Преди да го затворят, местните власти се опитват да направят популярния път еднопосочен, което обаче не е достатъчно, затова избират нова тактика, прибягвайки до помощта на инфлуенсъри.

 „След като бях информиран за ситуацията от жителите на Помфрет, разбрах важността на зачитането на желанията на местната общност“, казва инфлуенсърът Кийл Джеймс Патрик пред Daily Mail.

„В отговор премахнах публикациите, включващи Sleepy Hollow Farm, от моите платформи и поговорих с приятели и колеги инфлуенсъри относно личния характер на района и нуждата от поверителност и уважение,“ допълва той.

Желанията на жителите на града са в противоречие с действията на щата, който се опитва да насърчи завръщането на туристите след опустошителните наводнения във Върмонт това лято.

Местните власти са похарчили около 200 000 долара за реклами на пазари, като Бостън и Ню Йорк, за да привликат посетители.

Над милион души посещават Върмонт всяка есен, за да се насладят на красотата на сезона, според официални данни, носейки стотици милиони долари приходи на щата.

Екстремните метеорологични условия, включително проливни дъждове и горски пожари, може обаче да съкратят сезона тази година.