Инвеститорските нагласи често се характеризират с два вида емоции – страх и алчност.

Индексът на страха и алчността е разработен от CNN Business, за да отчита инвеститорските нагласи. Той показва как емоциите влияят на начина, по който инвеститорите търгуват с акции, предоставяйки поглед към това дали акциите са справедливо оценени във всеки един момент.

Индексът на страха и алчността се изчислява на дневна, седмична, месечна и годишна база и се основава на логиката, че прекомерният страх води до понижение на цените на акции, докато прекалено голямата алчност води до повишение на цените.

Как действа Индексът на страха и алчността?

Инвестирането често е емоционална и реакционно. Индикаторите на страха и алчността могат да влияят на решението на даден инвеститор да купува или продава акции.

Целта на Индекса на страха и алчността е да помага при преценката на пазарните нагласи, когато бъде комбиниран с аналитични инструменти. Той може да отчита пазарни тенденции.

Въз основа на предпоставката, че страхът води до това, че акциите се търгуват под своята присъща стойност, а алчността поражда възходящи тенденции, индексът е разглеждан или като легитимен продукт за инвестиционни проучвания, или като барометър за подходящото влизане или излизане от пазара.

Той е надежден индикатор за обръщането на посоката на пазарите на акции. Индексът падна до дъно от 12 пункта през септември 2008 г., когато S&P 500 се понижи до тримесечен минимум след фалита на Lehman Brothers и спасяването в последния момент на застрахователния гигант AIG.

В същото време, индексът беше на ниво от 90 пункта през септември 2012 г., когато акциите в световен мащаб поскъпваха след третия кръг на количествено облекчаване от страна на Федералния резерв на САЩ.

На 12 март 2020 г., по време на задълбочаването на пандемията от COVID-19, индексът се понижи до дъно за годината от 2 пункта, когато акциите паднаха с 10% и навлязоха в мечи пазар, след като тогавашният президент Доналд Тръмп обяви забраната за влизане в САЩ заради ескалиращите опасения около коронавируса.

До ноември 2020 г. индексът регистрира стойност от над 75 пункта в категорията Есктремна алчност, когато оптимизмът нарасна заради ваксината срещу коронавирус.

Индикатори на Индекса на страха и алчността

Индексът включва седем индикатора, които се отчитат по скала от 0 до 100. Индексът се изчислява, като се взема еднакво претеглената средна стойност на всеки от тях.

Показател от 50 се счита за неутрален, като по-висока стойност от тази е сигнал за алчност. По-ниските стойности спадат към категориите на страха.

При стойност от 0 до 24 пункта имаме Екстремен страх, докато показател от 25 до 44 пункта е индкатор за Страх. Индексът сочи, че нагласите на пазара са неутрални, когато стойността му е между 45 и 50 пункта.

Показатели между 56 и 75 пункта свидетелстват за Алчност, докато Екстремната алчност е при нива на индекса от 76 до 100.

Седемте индкатора на страха и алчността включват:

Инерция в цените на акциите: Индикатор на стойността на S&P 500 спрямо 125-дневна му пълзяща средна стойност.

Сила на цените на акциите: Броят на акциите, които достигат 52-седмични върхове спрямо тези, които падат до 52-седмични дъна на Нюйоркската фондова борса.

Широчина на цените на акциите: Обемите на търговия на поскъпващите акции спрямо тези на поевтиняващите.

Пут и кол опции: Степента, в която пут опциите изостават зад кол опциите, което е сигнал за алчност или ги изпреварват, което е индикатор за страх.

Търсене на джънк облигации: Измерва спреда в доходността между облигациите от инвестиционен клас и джънк облигациите.

Пазарна волатилност: CNN използва Индекса на волатилността (VIX) на Чикагската борса за опции въз основа на 50-дневната му пълзяща средна стойност.

Търсенето на активи убежища: Разминаването в доходността при акциите и при държавните ценни книжа.

Индексът на страха и алчността vs. Индекса на криптовалутите

Преди време Alternative представи подобен индекс, базиран на страха и алчността и насочен към пазара на криптовалути. Крипто индексът на страха и алчността е разработен от различни онлан източници с цел отчитана на нагласите при биткойна и други криптовалути.

Според уебсайта на компанията, поведението на пазара на криптовалути е също толкова емоционално, колкото и на традиционните пазари.