90-годишната Тамико Хонда е най-възрастната служителка на McDonald's в Япония, според местните медии. Тя обаче не смята да се пенсионира в скоро време.

По думите на Хонда, работата е ключът към нейното здраве, затова тя планира да продължи да се труди до навършването на 100-годишна възраст.

„Никога не съм пропускала смяна поради боледуване. Работата и разговорите ми с по-млади хора ме поддържат жизнена", казва тя.

Денят на живеещата в Кумамото жена започва с 20-минутно пътуване до ресторанта. Тя работи по пет дни в седмицата, като тричасовите ѝ смени започват в 7.30 часа сутринта с почистването на заведението.

Хонда е най-възрастната жена в Япония, работеща в McDonald's. Рекордът в индустрията за бързо хранене обаче се държи от 95-годишния Йошимитсу Ябута, който продължава да работи в друго заведение на веригата, според информация на SoraNews24.

Според изданието, Хонда е работила като медицинска сестра и хигиенист, но е напуснала заради достигнането на задължителната възраст за пенсиониране, които са 61 и 67 години за двете длъжност. 

Тя кандидатства за работа в McDonald's през 2000 г. по препоръка на дъщеря си, тъй като компанията няма изискване за възрастова граница.

Въпреки че дъщеря ѝ почина през 2011 г., Хонда разказва пред изданието, че все още казва довиждане на снимката ѝ всеки ден преди тръгване за работа.

Япония има най-застаряващото население в света. Според данни на Световната банка, там живеят 36 млн. души на възраст над 65 години. 

По последни данни, общо 9 млн. души от тях все още продължават да работят, като това са 10% от всички работещи заети в страната.