Нови правила може да накарат пилотите, летящи от Индия, да забравят за любимия си аромат - авиационният регулатор на страната възнамерява да забрани парфюмите.

До предложението се стига поради опасения, че благоуханията, съдържащи алкохол, могат да доведат до фалшиви положителни резултати на алкохолните тестове на самолетните екипажи.

Индийската генерална дирекция за гражданска авиация ще въведе нова клауза, според която „никой член на екипажа няма право да използва лекарства или други вещества с алкохолно съдържание“, съобщава The Hindu.

Етиловият алкохол е основен компонент в парфюмите по отношение на концентрацията - от 60% до 95% в някои случаи, според парфюмната марка Les Fleurs Du Golfe, цитирана от Independent. Количеството му варира в зависимост от типа благоухание - одеколон, тоалетна вода или парфюм.

Индия е известна с едни от най-строгите правила за употреба на алкохол в авиоиндустрията. Настоящите насоки, които се прилагат за авиокомпании, извършващи полети извън страната, изискват всеки член на полетния и кабинния екипаж да прави тестове за алкохол преди полет.

През 2022 г. на 41 индийски пилоти и 116 членове на кабинния екипаж са отнети лицензите след положителна проба за алкохол. В някои случаи членовете на екипажа са дали положителен тест за втори път и са отстранени за цяла година, според уебсайта за авиационни новини Paddle Your Own Kanoo.

По-рано тази година пилот на United Airlines беше осъден на шест месеца условно, след като се появи пиян на работа, твърдейки, че е изпил само две чаши вино предната вечер.

Миналата седмица пилот на British Airways загуби работата си заради твърдения, че е смъркал кокаин от голо женско тяло, преди да се качи на самолет, пълен с пътници, обратно за Лондон.