След повече от 140 години строителство, петте централни кули на известната базилика Саграда Фамилия в Барселона най-накрая са завършени.

Когато шестата и последна централна кула бъде готова през 2026 г., строителството на църквата, започнало през 1882 г., ще приключи, съобщава CNN.

Проектът е ръководен от известния каталонски архитект Антони Гауди, който решава монументалната структура да има 18 огромни вретеновидни кули, всяка от които символизира различна библейска фигура.

В сряда последната скулптурна част е поставена на кулата на евангелист Матей, според Basílica de la Sagrada Família. Ден по-късно кулата на евангелист Йоан е увенчана с фигура на орел.

„Четирите кули на евангелистите са завършени. Скоро ще отпразнуваме този крайъгълен камък на строителството,“ обявяват от катедралата в публикация във Facebook.

На 12 ноември в Саграда Фамилия ще се проведе тържествена литургия, когато четирите евангелистки кули бъдат осветени. Кулите на Марко и Лука са увенчани съответно с лъв и лисица миналата година. Четирите структури са високи 135 метра.

В края на 2021 г. огромна звезда с 12 лъча беше поставена на върха на високата 138 метра кула на Дева Мария, за да се отбележи нейното завършване.

Останалата кула, изобразяваща Исус Христос, ще бъде висока 172.5 метра и ще бъде завършена със 17-метров четирираменен кръст, според катедралата.

47 емблематични сгради по света, които трябва да видите, преди да умрете

Огромен проект

Монументалната структура е проектирана да побере около 13 000 души. Когато Гауди умира през 1926 г., само около 10-15% от катедралата са построени.

Строителството, което върви бавно, е прекъснато в края на 30-те години на миналия век от Гражданската война в Испания, когато повечето от работата на Гауди, чиято гробница се намира под катедралата, е унищожена.

Днес дизайнът й се основава на оцелели и реконструирани материали, както и на преосмислени адаптации на оригинала. През 1984 г. сградата е обявена за част от списъка със световно наследство на ЮНЕСКО, а през 2010 г. е осветена от папа Бенедикт XVI.

Строителството на църквата е извършвано незаконно в продължение на 137 години - до 2019 г., когато най-накрая е издадено разрешително за строеж от градския съвет на Барселона. Властите откриват случайно, че катедралата никога не е получавала подобен документ през 2016 г.

Когато бъде завършена, Саграда Фамилия ще се превърне в най-високата църква в света, изпреварвайки Улмската катедрала в Германия.