Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън е оптимистично настроен за ползите от изкуствения интелект (AI), който вече се ползва от хиляди служители в ръководената от него банка. Той прогнозира, че това може да доведе до още по-голямо съкращаване на работната седмица.

„Вашите деца ще живеят до 100 г. и няма да боледуват от рак, заради технологиите, каза Даймън в интервю за Bloomberg TV.

„Голяма е вероятността те да работят само по 3.5 дни в седмицата“, допълни той.

По думите му, инвестициите на банката в изкуствения интелект „ще добавят огромна стойност“ и ще се ползват от анализаторските отдели, търговията, обслужването на клиенти и др. 

Запитан дали технологиите ще заменят част от служителите на банката, той отговори положително: „разбира се, технологиите винаги го правят“.

Според Даймън, банката наема около 30 000 души годишно, но служителите, чиито работни места бъдат заместени ще бъдат пренасочени към други локации или позиции в компанията.

Скорошен доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs посочи, че изкуственият интелект може да замени еквивалента на 300 млн. работни места на пълен работен ден.

Според Pew Research Center, всеки пети служител в САЩ работи на място, което е много вероятно да бъде заменено от изкуствен интелект.

Технологичните иновации също така създават нови работни места и възможности. AI технологиите биха могли да подобрят продуктивността и да доведат до увеличение на глобалния БВП от 7%, сочат изчисления на Goldman Sachs.

Коментарът на Даймън за по-кратката работна седмица може би е по-скоро на база ефективност, отколкото гъвкавите възможности, появили се след пандемията. Той е известен като дългогодишен противник на работата от дома и хибридните възможности.

JPMorgan Chase беше една от първите компании, които още през септември 2020 г. призова служителите си обратно в офисите. През април 2023 г. банката изпрати съобщение до своите директори за задължителни пет работни дни от офисите.

„Не знам как да бъда лидер и да не съм на разположение за хората ми“, каза Даймън тогава пред Economist.