За зачестяващи оплаквания от дървеници в Париж съобщават френските медии.

Новината обаче предизвика глобален интерес, тъй като през последните дни във френската столица се провежда Седмицата на модата, а освен това градът и околностите му са домакини на Световното първенство по ръгби до края на месеца.  

Вече дори се повдигат и опасения дали инвазията на хапещите насекоми няма да засегне и домакинството на Олимпийските игри в Париж следващото лято.

Наблюдения на вредителите са докладвани по линиите на парижкото метро, линията Eurostar от Лондон до Париж, високоскоростните влакове TGV, няколко парижки кина и дори летище Шарл дьо Гол.

Нашествието на насекомите накара министъра на транспорта на страната да свика среща с транспортните оператори тази седмица, а управата на Париж призова държавата за национален план за битка срещу "бича", който измъчва града.

"Никой не е в безопасност. Има рискови фактори, но реалността е, че можете да хванете дървеници навсякъде и да ги донесете у дома“, казва заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар пред местни медии, цитирани от електронното издание Lonely Planet. 

Агенцията за обществено здраве на Франция изчислява, че 11% от домакинствата са засегнати от дървеници в периода между 2017-2022 г.

Опасни ли са дървениците и къде живеят? 

Френските здравни експерти твърдят, че няма установена връзка между доходите или чистотата на домакинството и наличието на дървеници. Вредителите не правят разлика между богати и бедни, а просто търсят кръв, с която да се хранят. 

Правителствен доклад, публикуван миналото лято, посочва нарастването на международните пътувания, съпротивата срещу използването на инсектициди и магазините за дрехи втора употреба като основни виновници за инвазията на дървеници в страната.

Насекомите са с размерите на ябълкова семка - плоски, безкрили и кафяви на цвят. Дървениците не скачат, не летят и снасят бели яйца.

Ако сте отседнали в Airbnb или хотел, трябва да внимавате за техните изпражнения. Те изглеждат като малки черни точки и могат да бъдат забелязани върху матраци, рамки на легла и в ъглите на стените.

Червените или тъмнокафяви петна могат да показват наличието на смачкани, напоени с кръв буболечки. Ухапванията им оставят следи, подобни на тези от комар, по лицето, ръцете, краката или гърба.

Дървениците умело се крият в матраци, дивани, килими и первази. Кръвосмучещите насекоми са активни през нощта и могат да ухапят до 90 пъти за една нощ, но не предават болести.

Как да се предпазим от буболечките? 

Правило номер едно е никога да не оставяте куфарите и чантите си на леглото или на пода. Същото важи и за дрехите. Ако в жилището или стаята, в която сте отседнали, няма поставка за багаж, можете да оставите куфара си във ваната или друга твърда повърхност, която е повдигната от пода.

Визуалната проверка на помещението също е много важна, като трябва да включва калъфите на възглавниците и юрганите, както и горната и долната страна на матрака, завесите и диваните.

Същото правило важи и когато се приберете у дома след пътуване. Никога не поставяйте багаж върху легла, фотьойли или дивани, преди да сте ги инспектирали за нежелани нашественици. 

Хубаво е да изперете всички дрехи, независимо дали са били носени или не, в гореща вода при минимум 60 градуса и да ги оставите да изсъхнат на слънце или в сушилня на възможно най-висока температура. 

Твърдите куфари са за предпочитане пред меките, тъй като буболечките могат лесно да се впият в по-меките материи. Опаковайте съдържанието на багажа си в затварящи се чанти и ги дръжте затворени по време на пътуванията си, съветват още от Lonely Planet.