Времето става все по-хладно, а това означава само едно: време е да гласувате за любимата си мечка тежка категория.

Годишната Седмица на дебелите мечки (Fat Bear Week), която изправя едни срещу други пухкавите обитатели на Katmai National Park and Preserve в Аляска, стартира с онлайн гласуване на домакина на състезанието explore.org.

Победителят в класацията „най-дебела мечка“ ще получи титлата на 10 октомври.

„Седмицата на дебелата мечка подчертава постиженията на тези животни и насочва прожекторите върху здравословната екосистема, в която те могат да процъфтяват“, посочват от националния парк, цитирани от T+L.

„Река Брукс е част от водосбора на Бристолския залив - едно от последните големи ловни полета за сьомги на земята. Без девствената екосистема на река Брукс, поддържаща изобилие от сьомга, няма да има шампиони на конкурса за най-дебела мечка,” посочват още от Katmai National Park and Preserve.

Началото на състезанието е сложено през 2014 г. като еднодневно събитие, чиято цел е „да се отпразнуват кафявите мечки на река Брукс в Катмай и нейната здрава и забележителна екосистема“. Но то е толкова успешно, че е разширено до цяла седмица през следващата година.

През 2022 г. в гласуването са подадени повече от 1 милион гласа. Победителят и действащ шампион е 747 - голям възрастен мъжки с червеникаво-кафява козина с огромен и тлъст корем. Той печели титлата и през 2020 г.

Претендентите включват 32 Chunk - друг възрастен мъжки екземпляр с отличителен белег на муцуната. Той има склонност да носи своите „значителни запаси от мазнини“ на задните си части.

В надпреварата се включват и няколко мечета, родени през пролетта.

Fat Bear Week се провежда, докато мечките се опитват да се сдобият с възможно най-много мазнини, преди да заспят зимен сън. По време на него мечките могат да загубят една трета от телесното си тегло, тъй като не се хранят с месеци.

Обикновено мечките си набавят необходимите им калории за зимата чрез улов на сьомга.