Естония е една от държавите в Европейския съюз с най-широко разпространение на криптовалутите. Точно по тази причина обаче балтийската страна се превръща в център за мащабни измами и злоупотреби, свързани с дигиталните активи.

Това разкрива международно журналистическо разследване, публикувано от електронното издание Vsquare. Авторите му са прегледали дейността на близо 300 крипто фирми, регистрирани в Естония, откривайки десетки престъпления и нарушения.  

Престъпленията на естонските крипто фирми включват измами, пране на пари, заобикаляне на международни санкции, включително и такива, наложени на Русия, както и незаконно финансиране на престъпни групи и руската паравоенна организация Вагнер. 

Някои крипто фирми от балтийската държава са поддържали връзки и с руския банков гигант Сбербанк, се посочва още в доклада.  Става въпрос за финансови престъпления в размер на над 1 милиард евро. 

През последните 5 години към Естония се насочиха много крипто инвестиции. 55% от всички доставчици на крипто услуги в света са регистрирани в балтийската страна към средата на 2021 г.

Либералният регулаторен режим и развитата дигитална инфраструктура привличат международните крипто платформи, като по този начин те получават лиценз за работа в Европейския съюз.

Последното затягане на регулациите в Естония обаче е лишило от лицензи част от компаниите, които не отговарят на изискванията. В резултат на това много фирми са се преместили в други съседни балтийски държави.

През последните шест години в Естония са работили 1644 лицензирани компании за криптовалути, се посочва в доклада. Освен това, много международни крипто фирми са наемали хора с очевидни финансови затруднения и без опит в областта, като служители за борба с прането на пари.

Част от тези компании са имали връзки с най-скандалните военни групи в Русия, дарявайки крипто активи на стойност стотици хиляди евро. 

Например, вече несъществуващият руски онлайн пазар Hydra е получил около 2505 биткойна, произхождащи от естонската борса Garantex в периода между април 2021 г. и април 2022 г.