Паркиран до бордюра на изпълнена с дървета улица, Luvly O изглежда като всяка друга малка кола.

Модерно-класическата естетика на автомобила в кремав цвят въплъщава скандинавския минимализъм. Той няма да изглежда неуместно в шоурум на IKEA - поради повече от една причини.

Подобно на продуктите, продавани от шведския мебелен гигант, той се доставя до местоназначението си в плоска опаковка.

От базираната в Стокхолм стартираща компания Luvly, основана през 2015 г., посочват, че нейният дебютен, готов за сглобяване автомобил е толкова малък и лек, че може значително да намали въглеродните емисии от корабоплаването.

В допълнение към доставката в плоска опаковка, от Luvly се надяват, че другите характеристики на електрическата кола – включително нейната супер лека рамка и сменяеми батерии, ще направят устойчивия транспорт по-достъпен, казва Хакан Луц, главен изпълнителен директор и съосновател на Luvly.

С тегло под 450 килограма - по-малко от една четвърт от теглото на средния модерен автомобил, Luvly има обхват от 100 километра и максимална скорост от 90 километра в час, за което Луц казва, че е повече от достатъчно за пътуване до работа и ежедневни маршрути в градските райони.

Въпреки това е малко вероятно тези автомобили да се превърнат в следващия ви проект от типа „Направи си сам“, според Луц. За да се движат законно по пътищата, те трябва да бъдат сглобени в лицензиран автомобилен завод, преди да бъдат доставени на клиентите.

Въпреки че не изискват самостоятелно сглобяване, друга шведска компания оказва голямо влияние върху опаковката им. Луц посочва, че Luvly се опитва да направи за колите това, което IKEA направи за мебелите - „достатъчно добро качество и много хубав дизайн, евтино и ефективно за всички“.

„Luvly“ решение

Luvly O е „леко градско превозно средство“, известно още като микрокола.

Малки автомобили се движат по улиците по света от 50-те години на миналия век. Емблематичното BMW Isetta – което тежи само 350 килограма, популяризира стила на „колата с балончета“, който продължава да вдъхновява съвременния дизайн на леки автомобили.

Но докато микроавтомобилите изглеждат сладки, те имат репутация на опасни. Тяхната ниска височина, леки рамки и ограничени предни зони на смачкване означават, че при инциденти, особено с други автомобили, водачите могат да получат по-сериозни наранявания.

Нещо повече, те не подлежат на същите стандарти за безопасност, както обикновените коли, като няма изискване за провеждане на краш тестове, посочва CNN.

„За да могат леките превозни средства да се конкурират с колите и дори да ги изпреварват, те трябва да са безопасни. Хората няма да приемат преминавато от шофиране на SUV към шофиране на „скутер с черупка“, казва Луц.

За да се справи с това, Luvly се вдъхновява от болидите от Формула 1, които са изградени с леко, но здраво шаси. Рамката на Luvly O има „сандвич структура“ - със слой алуминий, подплатен от двете страни с лека пластмасова пяна. Луц посочва, че ако колата катастрофира, ударът ще бъде поет от рамката и ще защити водача.

Въпреки че краш тестовете не са задължителни, компанията на Луц провежда компютърни симулации. „Не е евтино да се използват компютри, но е много по-евтино от сблъсъка на реални неща“, казва той.

Luvly O работи с две акумулаторни 16-килограмови батерии, които могат да се сменят с друг комплект, така че колата винаги да е захранена с електричество.

Luvly все още тества прототипа Luvly O, но се надява да пусне колата на пазара през следващата година с цена от около 10 000 евро, казва Луц.

Микроавтомобилът обаче не е крайната цел на Luvly. Компанията планира да лицензира своята патентована рамка за леки превозни средства в плосък пакет, така че други производители на автомобили да могат да създават свои собствени маркови версии.

„Не си представяме, че ще бъдем основни производители на превозни средства, но очакваме да бъдем второстепенни, за да развиваме технологията“, казва Луц.

„Въпреки че искаме да лицензираме технологията и за други компании, ние искаме да останем на върха на играта и да бъдем най-добрите в нашия сегмент,“ допълва той.

Размерът има значение

Въпреки растящите предпочитания на потребителите към по-големи коли, Luvly не е сама в модернизацията на микроколата.

През 2020 г. френският автомобилен производител Citroën представи Ami - 483-килограмов двуместен електрически микроавтомобил, който беше репликиран от немската марка Opel и италианските автомобилни производители Fiat.

Миналата година швейцарският производител на градски превозни средства Micro пусна Microlino - „автомобил с мехурчета“, който повтаря миниавтомобила Isetta от 50-те години на миналия век. Подобно на Luvly, Microlino използва шаси, вдъхновено от спортните автомобили, за да подобри безопасността.

Микроавтомобилите са по-лесни за маневриране и изискват по-малки места за паркиране, казва Маша Брост, експерт по леки превозни средства в Германския аерокосмически център.

С приблизително 68% от световното население, което се очаква да живее в градовете до 2050 г., градското пространство е от първостепенно значение – така че по-малките автомобили биха могли да освободят място за пешеходци и зеленина, което ще намали количеството задържана топлина в градските райони, добавя Брост.

Близо 11% от всички емисии на парникови газове, свързани с енергията, идват от пътническите превозни средства.

И докато миналата година бяха отбелязани рекордни продажби на електрически автомобили, което помага за намаляване на емисиите, идващи от ауспуха, освен ако енергията и суровините, използвани в производството на коли, не бъдат намалени, общите ползи от електромобилите са ограничени, показват изследванията.

С по-малко ресурси и енергия за производство, в сравнение с електрическите автомобили, леките електрически превозни средства (LEV), като микроавтомобилите, могат сериозно да намалят въглеродните емисии от транспорта, казва Брост.

Един доста голям микроавтомобил генерира само една трета от емисиите за производство, в сравнение с електрическия лек автомобил.

В проучване от 2022 г., посветено на използването на автомобили и LEV в Германия, Брост открива, че до половината от целия пробег може да бъде изминат с леки превозни средства, включително електрически велосипеди, мотопеди и микроколи. Това ще намали емисиите от транспорта с 44%.

По-малкото е по-безопасно

Леките превозни средства също така могат да подобрят безопасността на пешеходците, казва Брост. През последното десетилетие броят на пешеходците, загинали по американските пътища, се е увеличил стабилно, според проучване на изследователската организация Insurance Institute for Highway Safety.

А през 2021 г. пешеходците, загинали при пътнотранспортни произшествия в САЩ, достигат 40-годишен връх. Това увеличение отчасти се дължи на нарастващата популярност на спортните автомобили (SUV).

„Един SUV може да е много безопасен за шофьора, но не и за другите участници в движението“, посочва Брост.

Но въпреки същствуващата реална възможност за замяна на автомобили с LEV в градовете по света, тази промяна се възпира от регулаторни и логистични проблеми.

Споделянето на пътищата с по-големи и по-бързи автомобили не винаги е безопасно за леките превозни средства, казва Брост, така че създаването на „безопасни работни условия“ за LEV, като по-ниски ограничения на скоростта или зони с ограничен достъп, е от съществено значение.

Брост посочва като пример град Пийчтрий в американския щат Джорджия. Тук втора пътна мрежа с дължина 160 км осигурява безопасни условия за шофиране за 10 000-те голф колички в града и е удобна за пешеходци.

Въпреки че може да не е осъществим за всеки град, този пример демонстрира възможностите пред леките превозни средства.

Но за привличането на потребители е от съществено значение по-голямото разнообразие в моделите LEV, казва Брост.

Това е областта, в която Luvly се надява да добави стойност: вдъхновявайки повече производители на автомобили да разработват леки градски превозни средства с патентованата му рамка.