Проект, описван като “най-голямата офшорна вятърна ферма в света”, направи сериозна стъпка напред през уикенда, като генерира първата си електроенергия.

Фермата, която носи името Dogger Bank, се намира в близост до североизточното крайбрежие на Англия в Северно море и се разработва на три етапа – А, B и C, като в края на третия ще има капацитет 3.6 гигавата. Предложена е и четвърта фаза на проекта, известна като Dagger Bank D.

“Първата турбина на Dogger Bank A е започнала работа и е генерирала електричество в събота вечерта,” обявиха от Dogger Bank Wind Farm.

“Електроенергията от първата вятърна турбина в момента се пренася към британската електропреносна мрежа посредством преносната система за постоянен ток (HVDC) на Dogger Bank, като това е първият случай, в който технологията се използва във вятърна ферма в Обединеното кралство,” допълват от компанията.

Мащабите на проекта са значителни, като хората, които стоят зад него, твърдят, че той ще може да захранва 6 млн. домакинства годишно. Dogger Bank използва огромните турбини Haliade-X на GE Vernova, чиито перки са с дължина 107 метра.

Dogger Bank е проект със смесеното участие на SSE Renewables, Equinor и Vårgrønn, които притежават 40%, 40% и 20%, респективно.

В свое изявление главният изпълнителен директор на SSE Алистър Филипс-Дейвис казва, че Dogger Bank ще “осигури значителен тласък на енергийната сигурност на Обединеното кралство, достъпността и лидерството при справянето с климатичните промени.”

“Точно това е начинът, по който би трябвало да реагираме на енергийната криза,” допълва той.

Equinor е норвежка компания, известна повече с това, че добива петрол и природен газ, но също така участва в проекти за генериране на вятърна енергия, като Dogger Bank и Hywind Tampen.

Британският премиер Риши Сунак приветства новината. Сунак, който беше обект на остри критики от някои среди след промяната в климатичната политика на страната, описа офшорната вятърна енергия като “съществено важна за генерирането на възобновяема, ефективна енергия, която може да захранва британските домове.”

Обединеното кралство разполага с добре развит сектор за добив на офшорна вятърна енергия, като от Международната търговска администрация на САЩ посочват редица предимства, сред които добра скорост на вятъра, дълга брегова линия и “сравнително плитко морско дъно”.

Сред големите офшорни вятърни ферми в близост до бреговете на Обединеното кралство е и Hornsea 2, която разполага със 165 турбини и капацитет от над 1.3 гигавата. Датската енергийна компания Orsted определя проекта като “най-голямата инсталирана вятърна ферма в света.”

И макар участниците в проекта Dogger Bank нееднократно да го наричат “най-голямата офшорна вятърна ферма,” в изявлението от тази седмица той беше определен, като “най-голямата офшорна вятърна ферма в строеж,” което отразява факта, че все още е необходима значителна работа, преди да бъде завършен.

От другата страна на Атлантическия океан, САЩ има да наваксва доста, като редица фактори създават предизвикателна среда за развитието на сектора.

Първата щатска офшорна вятърна ферма - 30-мегаватовата Block Island Wind Farm, започна търговска дейност едва в края на 2016 г., макар че САЩ планира да увеличи капацитета си в това отношение в идните години.

През ноември 2021 г. започна строителството на Vineyard Wind 1, която е определяна като “първата офшорна вятърна ферма с търговски мащаб” в САЩ.