В какво се изразяват политиките за устойчиво развитие на AstraZeneca? Кои от тях прилага компанията у нас и в Клъстер Балкани? Какво представлява социалната отговорност за фармацевтичния гигант и каква е ролята на служителите в това отношение?

По тези и други въпроси ще говори Иван Рангелов, главен финансов директор за Клъстер Балкани в AstraZeneca, по време на втората конференция на Darik Business Review за 2023 г. - Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие.

Кой е Иван Рангелов?

Той има дълъг път в структурата на AstraZeneca. След като завършва Икономика и Финанси в University of York във Великобритания, се присъединява към екипа на AstraZeneca UK, като част от тригодишна програма за развитие на млади таланти в сферата на финансите: Global Graduate Scheme. 

След това работи в Швеция, където е финансов бизнес партньор в направление Онкология за скандинавските страни. След завършване на програмата Иван се връща в България и продължава развитието си в структурата на AstraZeneca, като през 2021 г. поема ключовата роля CFO в новосъздадения Клъстeр Балкани.

В него са включени страните от Балканския полуостров (България, Сърбия, Хърватска и Словения), където работят над 250 професионалисти.

През 2022 г. Иван поема и управлението на бизнес проектите в държавите от Южните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония), където компанията стъпва чрез партньор.

В ролята си на CFO, Иван отговаря и за имплементирането на ESG политиките и практиките в Клъстера, в това число преминаването към изцяло електрически автопарк на компанията, създаването на „зелен" офис и др. 

В края на миналата година Иван е избран за CFO на годината на престижните награди CFO of the Year, организирани от EY в партньорство с "Капитал".

Вижте какво посочи той в аванс преди форума на Darik Business Review, който ще се проведе на 19 октомври в Hyatt Regency Sofia, като входът е свободен.

Имате дългогодишен опит в структурата на AstraZeneca. Коя е най-съществената част от работата на финансовия директор и неговия екип за планирането на дейността и максимизирането на възвръщаемостта на инвестициите на компанията?

Като финансов директор, моята роля е да бъда преди всичко партньор на бизнеса и да подпомагам колегите в това да растем заедно, анализирайки добре всички аспекти и предлагайки решения за постигане на по-високи съвместни резултати. 

Добрият финансист трябва да бъде любознателен и да познава процесите и спецификите на бизнеса. Това познание, съчетано с добрата аналитичност, водят до ключово участие във формирането на дългосрочни стратегии, идентифицирането на възможности и рискове пред дружеството.

Като глобален лидер, имаме амбициозна програма за устойчиво развитие, която е фокусирана в 3 основни направления: достъп до здравеопазване, опазване на околната среда, следване на етични бизнес практики.

Инвестираме в различни проекти и програми за достъп до съвременни терапии, за ранна диагностика, в образователни програми, в информационни кампании за различни заболявания и много други. Показвайки устойчив растеж, имаме възможност да инвестираме и в развитието на клъстера.

Благодарение на това, миналата година навлязохме и в страните от Южните Балкани чрез партньор, като по този начин още 10 млн. души от региона биха могли да получат достъп до нашите иновативни медикаменти.

Помага ли устойчивото развитие на компанията за разрастването и развитието на Клъстер Балкани като цяло?

В последните няколко години, AstraZeneca успя да разшири значително присъствието си на Балканите благодарение на растящото си портфолио. Устойчивото развитие е в основата на този ръст и ще продължи да играе важна роля в бъдещото разрастване на компанията.

С радост мога да заявя, че Клъстер Балкани е сред водещите страни в региона ЦИЕ по имплементиране на практики за елиминиране на CO2 емисиите, като преминаване към изцяло електрически автопарк или избиране на офис пространства, които използват възобновяеми източници на енергия, както и инвестиране в ежегодно залесяване на терени и подкрепа на популациите на пчелите - като основен фактор в запазване на биоразнообразието.

Успехът на нашите инициативи зависи от съвместните усилия на нашите служители и партньори. По този начин ползите от нашата еко-съобразна дейност излизат извън пределите на организацията ни и са насочени към българското общество като цяло.

Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие ще се състои на 19 октомври от 13.30 ч. в Hyatt Regency Sofia, а входът е свободен. Програма на събитието ще намерите тук.

Форумът се осъществява с подкрепата на ОББ Асет мениджмънт, Българска фондова борса, BULGARIAN PROPERTIES и Соф Кънект. Медийни партньори на събитието са darik.bg и dir.bg.