Делът на хората, които притежават собствено жилище в Гърция, намалява. Последните официални данни на Евростат показват че той се понижава до 72.8%, което е с три процентни пункта по-малко в сравнение с 2013 г. и се доближава до средното ниво за Европейския съюз, което е 69,1%.

Имайки предвид, че много частни жилищни имоти са закупени с ипотечни кредити, се оказва, че около 40% от гърците са изложени на риск от четири от покачване на наемите или от повишаването на лихвените проценти, пише Ekathimerini.   

Сравнението на доходите и имущественото състояние на гърците спрямо това на останалата част от Европа, губи своята сила от година на година, което означава, че все повече хора изпитват затруднения с месечните плащания за покриване на жилищни си нужди.

Според прогноците този тренд ще продължи. Цените на имотите в южната ни съседка през последните пет години нарастват пет пъти по-бързо от доходите на домакинствата, а разходите по заемите се увеличават с 30%, което означава, че наемът изглежда единственото реалистично решение за все повече хора.

Последните налични статистически данни от Евростат  отразяват сближаването на Гърция с останалата част от Европа. Италия например, която до 2018 г. имаше по-нисък дял на хората със собствени жилища от Гърция, сега се придвижва напред със 74.3%. Европейският юг показва по-високи нива на притежаване на жилища. Португалия е със 78%, Испания - 76%, като само Франция бележи по-нисък процент (64%). 

Що се отнася до балканските страни, повечето от тях поддържат  високи нива от 80-90%, каквито имаше и в Гърция преди няколко десетилетия. В България делът на собствениците на жилища е малко под 85%. 

11% от собствениците на имоти са ипотекирали жилищата си срещу кредит. Този процент непрекъснато намалява от 2017 г. (тогава беше 15,7%), което се дължи на дългогодишната икономическа криза в страната.