Цените на природния газ в Европа отчитат сериозен ръст в последната седмица, на фона на световните събития, довели до несигурност на пазара. Трябва ли Старият континент да се притеснява за доставките си на газ?

Ръстът в цените се дължи на притесненията за доставките през зимата, породени от възраждането на конфликта между Израел и Хамас, както и спирането на операциите на Chevron в Австралия и проблемите с газопровода между Финландия и Естония.

Европейският бенчмарк за природен газ TTF отчете ръст от 41% миналата седмица до 56 евро/ MWh. Въпреки поскъпването от 50% в цената за последния месец, стойността в момента е наполовина по-ниска спрямо година по-рано.

Несигурността на световните пазари нарасна, след като щатската компания Chevron спря производството си в находището Tamar, намиращо се на северното крайбрежие на Израел. Това се случи, след като от Министерството на енергетиката на страната препоръчаха на компанията да прекрати временно производството.

От шестте производствени сондажа в находището се осъществява добив на природен газ в обем от 7.1 до 8.5 милиона кубични метра дневно.

Какво означава това за газовите доставки на Европа?

Смята се, че находището Tamar разполага с 315 млрд. куб. м природен газ - количество което е равно на годишния внос в Европа.

Именно от Tamar идват 70% от необходимото количество от природен газ на Израел, според данните на Chevron.

Затварянето на находището ще доведе до понижени газови доставки от Израел към съседните държави, включително Египет, откъдето пък идва по-голямата част от вноса за европейския пазар.

Тазгодишният износ на Египет се очаква да възлезе на 7.5 млн. тона дневно, като по-голяма част от количеството се насочва към Европа и Турция. Очаква се страната да възобнови износа си на втечнен природен газ по-късно този месец.

Лоши новини в последните седмици дойдоха и от Австралия. Служители на Chevron в ключови обекти за производство на втечнен природен газ продължават стачките си, като преговорите са за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Цените се повлияха и от повреда в газопровода Балтиконектор между Естония и Финландия.

Течът и понижението в налягането доведехо до временно спиране на газовия поток, като ремонтните дейности могат да отнемат до няколко месеца.

Трябва ли Европа да се притеснява за газовите си доставки?

Добрата новина към днешна дата е, че газовите хранилища в Европа са пълни на повече от 90%, а допълнителни количества са налични и в Украйна.

Според данни на Европейската служба за климатични промени Коперник, има голяма вероятност зимата в Европа да е по-мека от обичайното, което означава, че ще са нужни по-малки количества природен газ за отопление. 

Притесненията обаче остават за газопровода Балтиконектор, където може би се касае за „вероятна експлозия“.

Въпреки че няма вероятност ЕС да изпитва трудности с доставките през зимата, прекъсването им в последните седмици ще продължи да поддържа цените високи. Увеличението на цените по всяка вероятност ще трябва да се поеме от бизнеса и домакинствата.