Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който управлява активи на стойност 700 млрд. долара, разкри, че шведският фонд за рисков капитал Northzone е приел инвестиция от нейното подразделение за рискови инвестиции Sanabil.

На този етап това е единствената европейска компания за рисков капитал, за която се знае, че е предприела подобна стъпка.

Обявяванетo на името на Northzone беше част от решението на Sanabil по-рано през годината да разкрие фондовете, които е подкрепила, с цел по-голяма прозрачност, което пък посочи нарастващото влияние на Саудитска Арабия в технологичната индустрия.

В този списък от инвестиционни фондове попадат едни от най-големите имена в Силициевата долина, като Founders Fund на Питър Тийл, Andreessen Horowitz и Iconiq Capital.

Близкоизточното кралство полага безпрецедентни усилия за използването на държавни средства, не само за да прекъсне зависимостта на собствената си икономика от изкопаемите горива, но и за да стане основен играч в сферите на технологиите, спорта и видеоигрите.

След периода на охлаждане, последвал убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., Силициевата долина започна публично да приема отново парите на Саудитска Арабия. През март съоснователят на a16z Бен Хоровиц дори обяви кралството за “страна на стартъпите”.

На своя уебсайт от Sanabil посочват, че компанията инвестира около 3 млрд. долара годишно във фондове и директно в стартъпи, като компанията за електрически скутери Bird, компанията за умни пръстени Oura и платформата за бизнес разходи Brex.

Тези инвестиции може да нараснат значително, след като през април правителството на Саудитска Арабия прехвърли на Sanabil 4% дял в енергийния гигант Aramco на стойност 80 млрд. долара.

Освен популярните компании от Силициеата долина на уебсайта на Sanabil, личат и имената на редица инвеститори, базирани в Азия и Близкия изток, като Sequoia China, Legend Capital и eWTP Arabia Capital.

От Sanabil разкриха, че са подкрепили и лондонския имотен фонд EQT Exeter. Northzone обаче е единственият фонд за рискови капитали в портфейла на саудитската компания, базиран в Европа.

Това може би се дължи на факта, че европейските рискови инвестиционни фондове, които се сблъскаха със същите предизвикателства при набирането на средства като щатските си конкуренти, набират по-малко средства, коментира пред Forbes Кели Дюпон, управляващ директор на консултантската компания Probitas Partners.

“Саудитска Арабия, Катар или Абу Даби разполагат с толкова много пари, че трябва да пишат по-големи чекове”, казва Дюпон.

Базираната в Стокхолм Northzone е инвестирала в компании, като Klarna, Spotify и Personio, а партньорите Пар-Йорген Першон и Майкъл Котинг са част от класацията Мидас на най-добрите рискови инвеститори в Европа.

Уенди Ксяо, която също е партньор във фонда, пък се нареди сред изгряващите звезди на Мидас по-рано през годината.

Northzone набра 1 млрд. долара в 10-ия си рунд за набиране на средства през септември 2022 г. и вече, освен стартъпи в ранен етап на развитие, подкрепя и по-големи компании, които са във фаза на растеж.

Сумата беше два пъти по-голяма, в сравнение с набраните за последно средства през 2019 г., а тази промяна в стратегията може би е накарала компанията да търси нови инвеститори с по-дълбоки джобове. “Повечето средства се насочват към компании на по-късен етап от развитие”, казва Дюпон.

На уебсайта на Sanabil не се посчва кога или колко средства са инвестирани във фондовете на Northzone.

През 2023 г. европейските фондове за рискови капитали до голяма степен се сблъскаха със суша по отношение на финансирането. Годината, в която Northzone затвори най-големия фонд в историята си, беше знаменателна за европейските инвеститори, като през 2022 г. бяха вложени 28.6 млрд. долара.

През първата половина на тази година обаче бяха инвестирани само 9.3 млрд. долара, което е индикация, че финансирането на континента е на път да падне до най-ниските си нива от 2015 г., според данни на Pitchbook.

Това забавяне означава, че суверенните фондове от Близкия изток може да са станали по-важни за големите фондове за рисков капитал, казва Дюпон. “Те може да са получавали малки инвестиции преди, но сега се превръщат в ‘големите джобове‘, които подкрепят тези фондове,” допълва той.

Доскоро влиянието на Саудитска Арабия над технологичната индустрия изглеждаше ограничено до инвестициите на нейния Public Investment Fund (PIF) през Vision Fund на SoftBank, в комбинация с преки инвестиции в стартъп компании.

PIF e допринесла с около половината от първоначалния капитал (92 млрд. евро) на Vision Fund, като в същото време придобива и дял на стойност 3.5 млрд. долара в Uber.

Фондът също така прави големи инвестиции в производителя на електромобили Lucid и в стартъп компанията за добавена реалност Magic Leap.

Нападението на Хамас срещу Израел и вероятността за инвазия в Газа доведоха до ескалация на напрежението в Близкия изток, което би могло да доведе до по-сериозен контрол върху саудитската подкрепа за фондове за рискови капитали и технологични компании.

Санкциите срещу Русия и напрежението с Китай вече доведоха до по-голям контрол над подкрепящите компаниите за рискови инвестиции.