Миниатюрен модел на космическия изтребител X-wing Starfighter, използван във филмовата поредица "Междузвездни войни", беше продаден за над 3 милиона долара на търг, в който бяха включени и други реликви, събрани и създадени от дългогодишния холивудски производител на модели Грег Джейн.

Колекцията, натрупана от Джейн, който почина миналата година на 76-годишна възраст, събра около 13.6 милиона долара приходи по време на събитие на Heritage Auctions в Далас, съобщава AP. 

Аукционната къща обяви, че на събитието са присъствали много производители на модели, колекционери и фенове на научната фантастика, което го прави най-посещаваното от години насам.

Джо Мадалена, изпълнителен вицепрезидент на Heritage и дългогодишен приятел на Джейн, заяви, че търгът е "дълбоко свидетелство за един от най-големите майстори на визуалните ефекти и запален колекционер“.

Джейн не само e номиниран за Оскар и Еми заради прецизната изработка на миниатюрните си модели в продължение на почти половин век, но също така прекара целия си живот в колекциониране на костюми, реквизит, сценарии, произведения на изкуството, снимки и модели от представленията и филмите, които обича.

Космическият кораб Red Leader X-wing Starfighter, който е използван във филма от 1977 г. „Междузвездни войни: Епизод IV — Нова надежда“, бепродаден за около 3.1 милиона долара след наддаване между двама колекционери, съобщават от аукционната къща. 

Костюмът на щурмовак от „Междузвездни войни“ пък е продаден за 645 000 долара.

Рядък оцелял скафандър от филма на Стенли Кубрик от 1968 г. „2001: Космическа одисея“ е събрал приходи от 447 000 долара.

Джейн също бил фен и на „Стар Трек“, преди да започне да работи по франчайза. На търга са продадени и няколко предмета, свързани с поредицата, включително модел за заснемане на кораба „SS Botany Bay“ от „Стар Трек: Оригиналната поредица“ от 60-те години на миналия век на цена от 200 000 долара. Реквизитите от тази поредица, като фейзъра, се продават за 187 500 долара, а специалното устройство за обработка на данни, наречено трикордър, събра 175 000 долара.

Джейн, който е израснал в Лос Анджелис, все още е в началото на кариерата си, когато ръководи екипа, създал кораба-майка за филма на Стивън Спилбърг от 1977 г. „Близки срещи от третия вид“. Моделът, който изглежда гигантски във филма, е дълъг малко над 1,5 метра и сега е част от колекцията на Националния въздушен и космически музей на Смитсониън във Вашингтон, окръг Колумбия. 

Малък предварителен модел, който е около 12 сантиметра, е бил продаден за 55 000 долара на настоящия търг на Heritage.