Британският музей обяви, че планира да дигитализира цялата си колекция, изтъквайки като причина необходимостта да подсигури обществения достъп до своя огромен каталог, след като през август информира, че 2 000 артефакти са откраднати или липсват.

Музеят, който е един от най-посещаваните в света, се възстановява от кражбите, които разкриха вътрешни пропуски и доведоха до напускането на неговия директор.

"Предприехме стъпки за подобряване на сигурността и сега сме уверени, че подобен тип кражба не може да се повтори никога повече," заяви временно изпълняващият длъжността директор на музея Марк Джоунс.

"Ние обаче не можем и не трябва да приемаме, че сигурността на колекцията, в по-общ смисъл, може да бъде постигната просто като заключим всичко някъде. Аз смятам, че най-важната реакция на кражбите е да се увеличи достъпът."

Изявление идва на фона на изслушването на председателя на музея Джордж Озбърн пред парламентарната комисия по култура, медии и спорт за това как са осъществени кражбите и какви стъпки са предприети, за да не се повтарят.

Музеят е уволнил свой служител заради инцидента, който се разследва и от лондонската полиция.

Предложеният проект за дигитализация би отнел 5 години, като 2.4 милиона записа трябва да бъдат качени или обновени. Колекцията на музея наброява най-малко 8 млн. предмета, според неговия уебсайт.