Ограничения, наложени от правителството на Аржентина през миналата седмица, оставиха около 500 млн. щатски долари блокирани на основното летище на страната в продължение на три дни, изнервяйки местни банкови ръководители на фона на нарасналото теглене на средства от банките.

Водещите трезори в страната трябва да получат доларите от Федералния резерв на САЩ след внасянето им чрез Bank of America, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници, пожелали анонимност.

Парите са транспортирани с товарни самолети в пакети по 1.6 млн. долара.

Банките в Аржентина отчитат рязко увеличение на тегленията в долари от своите клонове преди президентските избори в страната на 22 октомври.

Те са принудени да внесат кеш, за да задоволят нарасналото търсене, а предприет от правителството ход, който има за цел да ограничи “нередностите” във външната търговия, засилват техните притеснения.

На 10 октомври данъчният орган на Аржентина AFIP издава заповед за затварянето за 72 часа на товарния терминал на основното летище в страната на фона резките разпродажби на песото, при които на черния пазар обменният курс преминава границата от 1 000 аржентински песо за долар.

Южноамериканската страна позволява на гражданите си да притежават банкови сметки в долари.

Резервите на Централната банка на Аржентина намаляват рязко в последните седмици, което засилва опасенията на инвеститорите от евентуален удар върху финансовата система в разгара на изборния цикъл.

Нетните резерви, или разликата между доларовите активи на централната банка и краткосрочните ѝ задължения, вече наближават отрицателните 10 млрд. долара, което е рекорд, казват частни консултантски компании.

Пречките на летището в Буенос Айрес не се отразяват на ликвидността, защото заповедта за затварянето на карго терминала е вдигната преди изтичането на първоначално определения срок и защото банките обикновено внасят повече средства от необходимите, за да задоволят търсенето.

Банките са внесли близо 2 млрд. щатски долара, откакто считаният за аутсайдер кандидат за президент Хавиер Милей - крайнодесен либертариански икономисти, който иска да доларизира икономиката, спечели изненадващо провелия се през август предварителен вот.

Местни банки, като Banco Macro SA, Banco de Galicia и Banco Santander Rio, си сътрудничат с Bank of America за внасянето на средствата в Аржентина.

Щатският финансов гигант разполага с подобна валутна услуга за чуждестранни компании и клиенти и доставката за Аржентина е рутинна трансакция.

Самолетът с парите е блокиран за ден и в Маями заради проблемите с карго терминала в Аржентина, според единия от източниците на Bloomberg.

От пресслужбата на AFIP обявяват, че ограничението е вдигнато след 24 часа, без обаче да предоставят повече подробности. От Bank of America пък отказват коментар.

Аржентинските депозанти вече са изтеглили близо 2 млрд. долара, което представлява 10% от доларите в частния сектор, откакто през февруари беше достигнат пик на депозитите. Вносът на банкноти от САЩ пък задълбочава спада на резервите на централната банка.