Астрономи са засекли мистериозен взрив от радиовълни, на които са били необходими 8 милиарда години, за да достигнат до Земята. Бързият радиоизблик е един от най-отдалечените и енергични, наблюдавани някога.

Бързите радиоизбухвания, или FRB, са интензивни, дълги милисекунди изблици на радиовълни с неизвестен произход. Първият FRB е открит през 2007 г. и оттогава стотици от тези бързи космически светкавици са регистрирани, идващи от далечни точки във Вселената.

Взривът, наречен FRB 20220610A, е продължил по-малко от милисекунда, но за тази част от момента е освободил еквивалента на енергийните емисии на нашето Слънце в продължение на 30 години, според проучване, публикувано в списание Science и цитирано от CNN.

Много FRB излъчват супер ярки радиовълни с продължителност най-много само няколко милисекунди, преди да изчезнат, което прави бързите радиоизбухвания трудни за наблюдение.

Радиотелескопите помагат на астрономите да проследят тези бързи космически проблясъци, включително масива от радиотелескопи ASKAP, разположен в Западна Австралия. Астрономите използват ASKAP, за да открият FRB през юни 2022 г. и да определят откъде произлиза.

„Използвайки набора от радиоантени на ASKAP, успяхме да определим точно откъде идва избухването“, казва в изявление съавторът на изследването д-р Стюарт Райдър, астроном от университета Macquarie в Австралия.

„След това използвахме много големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили, за да търсим галактиката източник, откривайки, че тя е по-стара и по-далечна от всеки друг източник на FRB, открит до момента и вероятно в малка група от сливащи се галактики,” допълва той.

Изследователският екип проследява избухването до нещо, което изглежда като група от две или три галактики, които са в процес на сливане, взаимодействие и формиране на нови звезди.

Това откритие е в съответствие с настоящите теории, които предполагат, че бързите радиоизбухвания могат да идват от магнетари или силно енергийни обекти, резултат от експлозии на звезди.

Учените вярват, че бързите радиоизбухвания може да са уникален метод, който може да се използва за „претегляне“ на Вселената чрез измерване на материята между галактиките, която остава неустановена.

„Ако преброим количеството нормална материя във Вселената – атомите, от които всички сме изградени – откриваме, че липсва повече от половината от това, което трябва да има днес“, казва съавторът на изследването Райън Шанън, професор в Swinburne University of Technology в Австралия.

„Смятаме, че липсващата материя се крие в пространството между галактиките, но може просто да е толкова гореща и дифузна, че е невъзможно да се види с нормални техники,“ посочва още той.

Досега резултатите от настоящите методи, използвани за оценка на масата на Вселената, не са в корелация помежду си, което предполага, че не целият й обхват е включен.

„Бързите радиоизбухвания усещат този йонизиран материал“, казва Шанън. „Дори в пространство, което е почти напълно празно, те могат да „видят“ всички електрони и това ни позволява да измерим колко неща има между галактиките.“

Този метод за използване на бързи радиоизбухвания за откриване на липсваща материя е демонстриран от покойния австралийски астроном Жан-Пиер Маквар през 2020 г.

„Той открива, че колкото по-далеч е един бърз радиоизблик, толкова повече дифузен газ разкрива между галактиките. Това сега е известно като връзката на Макуарт“, казва Райдър.

„Някои скорошни бързи радиоизбухвания изглежда прекъсват тази връзка. Нашите измервания потвърждават, че съотношението Макуарт се отнася до повече от половината известна Вселена“, допълва ученият.

Близо 50 бързи радиовръзки са проследени, за да се датират от точките им на произход и около половината от тях са открити с помощта на ASKAP.

„Въпреки че все още не знаем какво причинява тези масивни изблици на енергия, проучването потвърждава, че те са често срещани събития в космоса и че ще можем да ги използваме за откриване на материя между галактиките и по-добро разбиране на структурата на Вселената“, казва Шанън.

Астрономите се надяват, че бъдещите радиотелескопи, които в момента се изграждат в Южна Африка и Австралия, ще позволят откриването на още хиляди бързи радиоизлъчвания на по-големи разстояния.