От 1 декември Китай ще изисква разрешителни за износа за някои продукти, съдържащи графит, с цел защита на националната си сигурност, обявиха от министерството на търговията на страната.

Графитът се използва в батериите на електромобилите, а Китай е водещият производител в света, осигурявайки 67% от глобалното му предлагане в естествена форма.

Страната също така рафинира над 90% от графита в света в материал, използван на практика в анодите на всички батерии за електромобили. Китай налага ограниченията в период, в който чужди правителства оказват натиск върху китайските компании заради техните промишлени практики.

Европейският съюз обмисля налагането на мита върху произведените в Китай електромобили, твърдейки, че техните производители се облагодетелстват несправедливо от държавни субсидии.

По-рано през седмицата правителството на САЩ разшири ограниченията за достъпа на китайски компании до полупроводници, в това число спирайки продажбите на по-усъвършенствани AI чипове, дело на Nvidia.

Съгласно обявените днес нови ограничения, Китай ще изисква износителите на два типа графит да кандидатстват за разрешителни. Други три вида графитени продукти вече са поставени под временен контрол, обявиха от министерството на търговията и са включени в новия списък.